Trumpov tabor izgubio još jednom na sudu u Pennsylvaniji

Odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije nastavlja niz izgubljenih tužbi koje su iz Trumpove kampanje podnijeli širom SAD-a (EPA)

Vrhovni sud američke savezne države Pennsylvanije odbacio je u subotu još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trumpa da ospori pobjedu protukandidata Joea Bidena u toj saveznoj državi.

Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Biden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pennsylvanije odredi pobjednika.

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno. 

Time je odbačena posljednja tužba Trumpova tabora u Pennsylvaniji, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Pravo glasanja poštom

Tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Mike Kelly željelo se proglasiti neustavnim zakon iz 2019. godine kojim je u Pennsylvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom.

Suci su poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.

Pennsylvania je službeno potvrdila Bidenovu pobjedu 24. novembra, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.

Subotnja odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije nastavlja niz izgubljenih tužbi koje su Trumpova kampanja i njegovi sljedbenici podnijeli širom SAD-a u pokušaju da ponište Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra.

Trump i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te putem Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera, navodi agencija.

Biden će zakletvu položiti 20. januara 2021. godine.

Izvor: Agencije