Trump: Bit će teško doći do Vrhovnog suda i dokazati prevaru

Moj um neće promijeniti stav narednih šest mjeseci, rekao je Donald Tramp (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je danas rekao da će možda biti teško da pred Vrhovnim sudom iznese svoje tvrdnje o izbornoj prevari tokom predsjedničkih izbora 3. novembra.

On je izrazio sumnju u njegovu pravnu strategiju, a nade da će okrenuti izborni rezultat u svoju korist su sve manje, javio je Reuters, a prenio Tanjug.

“Problem je u tome što je teško doći do Vrhovnog suda”, rekao je Trump danas u telefonskom intervjuu za televizijsku stanicu Fox news.

Trump je dodao i da će nastaviti da se bori protiv izbornih rezultata, u kojima je demokratski kandidat Joe Biden izabran za predsjednika.

“Moj um neće promijeniti stav narednih šest mjeseci”, dodao je Tramp.

Trump odbija priznati poraz

Vrhovni sud američke savezne države Pennsylvanije odbacio je u subotu još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trumpa da ospori pobjedu protukandidata Joea Bidena u toj saveznoj državi.

Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Biden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pennsylvanije odredi pobjednika.

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno. 

Time je odbačena posljednja tužba Trumpova tabora u Pennsylvaniji, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Trump i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te putem Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera, navodi agencija.

Biden će zakletvu položiti 20. januara 2021. godine.

Izvor: Agencije