Rusija: Ubistvo iranskog naučnika je teroristički čin

Iranci su tokom protesta u subotu palili američke zastave i fotografije američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Ubistvo iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha je teroristički čin koji je provokacija za Iran, i Rusija osuđuje ovaj zločin, rekao je danas direktor odsjeka za vanjske poslove Državne Dume, Leonid Slucki.

“Ubistvo iranskog fizičara Fakhrizada je teroristički čin i provokacija Teherana. Vrlo je bitno da se spriječi eskalacija tenzija u regiji”, objavio je  Slucki na Twitteru, a prenio TASS.

Slucki je naglasio da Rusija osuđuje ubistvo, “bez obzira na to ko stoji iza zločina”.

“Izražavamo najdublje saučešće Iranu i Fakhrizadovoj porodici”, dodao je on.

TASS dodaje, pozivajući se na ISNA agenciju, da načelnik generalštaba Irana Seyed Abdolrahim Mousavi tvrdi da Izrael i Sjedinjene Američke Države stoje iza ubistva, prenio je Tanjug.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je u subotu obećao da ubistvo naučnika neće proći bez odgovora.

‘Očitio kršenje ljudskih prava’

Katar je također jučer osudio atentat na iranskog nuklearnog fizičara, nazvavši ga “očitim kršenjem ljudskih prava”.

Zamjenik premijera Katara i ministar vanjskih poslova te države šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izrazio je sućut u telefonskom razgovoru u subotu s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Al Thani je naglasio da će ubistvo naučnika “samo doprinijeti dolijevanju još goriva na vatru u trenutku kada regija i međunarodna zajednica traže načine za smanjenje napetosti i povratak za sto dijaloga i diplomatije”, prenijela je katarska novinska agencija (QNA) u subotu.

Al Thani je “pozvao na suzdržanost”.

Na suzdržanost je u subotu pozvala i Evropska unija.

Povodom ubistva naučnika Fakhrizadeha u nedjelju je na sjednici zatvorenoj za javnost zasjedao i iranski parlament.

Nakon sjednice, predstavnik parlamenta je izjavio da “neprijatelji Irana moraju da zažale što su likvidirali Fakhrizadeha”.

“Naši neprijatelji kriminalci zažalit će jer će se suočiti sa snažnom reakcijom”, poručio je Mohammad Baqer Ghalibaf, predstavnik iranskog parlamenta u izjavi na državnoj televiziji.

Nuklearnog naučnika Fakhrizadeha zapad smatra ocem tajnog iranskog programa nuklearnog naoružanja, što Iran odbacuje. Ubijen je u zasjedi u petak u blizini Teherana.

Izvor: Agencije