Policajci koji su pretukli francuskog producenta ostaju u pritvoru

Francuske vlasti su u petak pritvorile četiri policajaca osumnjičena da su pretukla i na rasnoj osnovi vrijeđala tamnoputog muzičkog producenta u Parizu (AFP)

Pariski policajci koji su zadržani zbog premlaćivanja muzičkog producenta Michela Zeclera tokom hapšenja, ostat će za sada u pritvoru, izjavio je pariški tuzilac Remy Heitz.

Heitz je na brifingu za medije rekao da pravosudni organi žele da se pobrinu da njih trojica nemaju kontakt među sobom i da ne mogu da vrše nikakav pritisak na svjedoke, prenio je Tanjug pozivajući se na Reuters.

Prebijanje producenta Zeclera zabilježeno je na sigurnosnim kamerama i snimak je kružio društvenim mrežama, što je izazvalo negodovanje u nacionalnoj i stranoj štampi i demonstracije protiv policijskog nasilja širom zemlje u petak i subotu.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da su snimci sramni za Francusku.

Tužilac Heitz rekao je da će policajci biti optuženi za namjerno nasilje oružjem, upotrebu rasističkog jezika, falsifikovanje policijskih evidencija, upadanje na privatan posjed i namjerno oštećenje privatne kuće.

Četvrti policajac, koji nije optužen za učešće u premlaćivanju, već za bacanje suzavca u Zeclerov muzički studio, bit će suspendovan iz aktivne službe i stavljen pod sudsku kontrolu, rekao je Heitz.

Bijes građana

Ovaj incident događa se u vrijeme predlaganja zakona koji bi ograničio prava stanovnika da snimaju policajce.  

Hiljade građana marširalo je protiv prijedloga zakona u više francuskih gradova, a policija je u više navrata upotrijebila i suzavac, dok je uhapšeno više osoba. Mnogi demonstranti protestirali su protiv policijskog nasilja, neki sa zavojima na licima, kako bi izrazili podršku Michelu Zecleru.  

Bijes koji je nastao poslije ubistva Georgea Floyda u SAD-u prenio se i u Francusku, posebno u siromašna predgrađa gdje se policija često sukobljava s mladim osobama etničkih manjina.

Protesti u junu u Parizu bili su fokusirani na neriješena ubistva ljudi koji su stradali tokom policijskih akcija, poput smrti Adame Traorea tokom policijskog hapšenja u Parizu 2016. godine. 

Izvor: Agencije