Plivajući 30 kilometara migranti pokušavaju doći do Velike Britanije

Engleski kanal migranti pokušavaju preći brodovima na napuhavanje, daskama za veslanje, kajacima ili samo s jaknama za spašavanje (EPA)

Pojačane patrole i tehnologija bit će uvedeni uzduž francuskih plaža, prema novom sporazumu Pariza i Londona koji bi trebao spriječiti ilegalne migracije preko Engleskog kanala.

Rastući broj migranata pokušao je posljednjih mjeseci doći do Britanije preko opasnog i prometnog pravca, dok su 2019. godine zabilježena četiri smrtna slučaja, a ove godine sedam, objavio je AFP.

Prema sporazumu će se od 1. decembra udvostručiti francuske patrole, dok će dronovi i radari detektirati one koji pokušaju prijeći, rekla je u subotu britanska ministrica unutarnjih poslova, Priti Patel, prenijela je Hina.

Donošenje sporazuma, rekla je Patel, pomoći će dvjema zemljama u “zajedničkoj misiji da učine prelaženje kanala potpuno neizvedivim.”

Problematika je bila izvor tenzija te je Britanija optuživala Francusku da ne čini dovoljno kako bi spriječila prelaske.

Magnet za ljude

U septembru, francuske vlasti su rekle da su presrele više od 1.300 ljudi u pokušaju dolaska do Britanije, uključujući i one koji su pokušavali preplivati trideset kilometara preko kanala. 

Od 1. januara do kraja augusta bilo je oko 6.200 pokušaja prelaska kanala, s brodovima na napuhavanje, daskama za veslanje, kajacima ili samo jaknama za spašavanje koje bi ih držale da ne potonu.

Sjeverna Francuska dugo je bila magnet za ljude koji su tražili način da se prokrijumčare u Britaniju u malim brodovima ili hiljadama kamiona i auta koji dnevno na trajektima i vozivima prelaze preko kanala.

Izvor: Agencije