Iranski parlament zasjedao povodom ubistva Fahrizadeha

Iranci pale američke zastave nakon ubistva naučnika Mohsena Fakhrizadeha (EPA)

Povodom ubistva naučnika Mohsena Fakhrizadeha danas je na sjednici zatvorenoj za javnost zasjedao iranski parlament.

Nakon sjednice, predstavnik parlamenta je izjavio da “neprijatelji Irana moraju da zažale što su likvidirali Fakhrizadeha”, nuklearnog naučnika kojeg zapad smatra ocem tajnog iranskog programa nuklearnog naoružanja, što Iran odbacuje.

“Naši neprijatelji kriminalci zažalit će jer će se suočiti sa snažnom reakcijom”, poručio je Mohammad Baqer Ghalibaf, predstavnik iranskog parlamenta u izjavi na državnoj televiziji.

Istovremeno, utjecajni, iranski list Kayhan sugerisao je u svom današnjem broju, u rubrici “mišljenja”, da bi Iran trebalo da napadne izraelski lučki grad Haifu ukoliko se utvrdi da je Izrael odgovoran za prekjučerašnje ubistvo Fakhrizadeha.

Iako Kayhan nije visokotiražni iranski dnevnik, smatra se utjecajnim jer je lično vrhovni vjerski vođa Irana ajatolah Ali Khamnei postavio svog nekadašnjeg savjetnika Hosseina Shariatmadarija na mjesto glavnog i odgovornog urednika.

Kako zabrinuti Izrael

Ovaj list se već duže vrijeme zalaže za agresivnu odmazdu Irana za sve napade na iranske ciljeve, ali je danas otišao jedan korak dalje, zalažući se za napad koji bi “prouzrokovao veliki broj ljudskih žrtava” i uništavanje infrastrukture u izraelskom lučkom gradu Haifi, objavila je agencija Tanjug, prenoseći izvještaj AP-a.

Iranski analitičar Sadollah Zarei ocijenio je da prethodni iranski odgovori na zračne udare po položajima Revolucionarne garde Irana u Siriji, nisu zabrinuli Izrael, ali bi napad na Haifu, uz veliki broj ljudskih žrtava, svakako izazvao zabrinutost jer ni SAD, ni Izrael nisu spremni za rat.

On smatra da bi napad na Haifu morao biti veći od iranskog raketnog, balističkog napada na američke vojne položaje u Iraku izvedene nakon likvidacije dronom generala Revolucionarne garde Irana Qassema Soleimanija prošlog januara.

Napadima na Haifu već su prijetili i Iran, i proiranski, šiitski pokret Hezbolah iz Libana, pa je tako lider Hezbolaha Hassan Nasrallah nedavno predložio izvođenje napada na skladišta visoko eksplozivnog amonijum nitrata u luci Haifa, iste supstance koja je izazvala razornu eksploziju u skladištu Bejrutske luke prošlog avgusta, u kojoj je poginulo 193 ljudi, a ranjeno još 6.500.

Iz Izraela, koji se sumnjiči za sva ubistva iranskih nuklearnih naučnika u protekloj deceniji, za sada nema komentara na ubistvo Fakhrizadeha, prije dva dana nedaleko od Teherana.

Izvor: Agencije