Francuski sud traži od vlade da preispita uredbu o ograničenjima u crkvama

Ograničenja u crkvama su nesrazmjerna riziku zaraze korona virusom, ocijenio najviši sud u Francuskoj (EPA)

Najviši francuski sud u nedjelju je naredio vladi da u roku od tri dana preispita svoju uredbu po kojoj se u crkvama može okupiti najviše 30 ljudi.

Ta je mjera nesrazmjerna riziku zaraze korona virusom, ocijenilo je Državno vijeće, najviši sud u zemlji. 

Katoličke udruge u petak su osudile vladinu uredbu uz pojašnjenje da je to “nepotrebna, nesrazmjerna i diskriminatorna” mjera.

Državno vijeće je procijenilo da će strogo prebrojavanje 30 vjernika na misama i vjerskim obredima “na mnogim mjestima rezultirati time da im brojni vjernici neće moći prisustvovati onaj dan u sedmici kada se održavaju za njih najzačajnije mise, premda će ih crkva održavati više” nego što je uobičajeno. 

Francuska ublažava mjere

Konferencija biskupa Francuske (CEF) u nedjelju je, nakon odluke Državnog vijeća, saopčila da je sada problem prepoznat.  

Najavila je da će se njeni predstavnici sastati s premijerom Jeanom Castexom u nedjelju u 18 sati.

Francuska je u subotu ublažila restriktivne mjere koje su uvedene prije gotovo mjesec dana da bi se suzbilo širenje pandemije korona virusa.

Ponovno su otvorene trgovine u kojima se prodaju artikli koji nisu nužno potrebno u svakodnevnom životu, no barovi, restorani, teretane i noćni klubovi do daljnjega će ostati zatvoreni.

Izvor: Agencije