Francuska policija brutalno pretukla nagrađivanog fotoreportera iz Sirije

Fotoreporterka Gabrielle Cezard kazala je francuskim medijima kako je policija tokom protesta prema novinarima bacila suzavac  (EPA)

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je policijsko nasilje na jučer održanim demonstracijama širom Francuske, javlja agencija Anadolija. 

Generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire oglasio se putem Twittera u vezi s policijskim nasiljem na protestima u Francuskoj. 

Deloire je podijelio fotografiju Ameera al-Halbija, koji je pobjegao od Assadovog režima u Siriji i radi kao slobodni fotoreporter u Francuskoj, u bolničkom krevetu s tamponom u nosu i krvlju na licu te naveo kako ga je pendrekom pretukla policija. 

“U punoj smo solidarnosti s Ameerom al Halbijem. Ovo policijsko nasilje je neprihvatljivo”, napisao je Deloire, napominjući kako bi Al-Halbi i još nekoliko sirijskih novinara, koji su kao azilanti došli u Fracusku, trebali biti zaštićeni, a ne izloženi ovakvoj opasnosti.

Fotoreporterka Gabrielle Cezard, koja je također bila na protestima s Al-Halbijem, kazala je francuskim medijima kako je policija tokom protesta prema novinarima najprije bacila suzavac. 

Nagrađivani fotoreporter

Prema njenim riječima, svi predstavnici medija bili su pored jednog zida i vrlo je jednostavno bilo zaključiti da su tu svi novinari, no i pored toga, policija je na njih intervenisala koristeći pendreke.

“Ameer je bio jedini fotograf koji nije nosio kacigu. Iznenada sam ga izgubila, a onda sam ga zatekla okruženog ljudima, lice mu je bilo prekriveno krvlju i zavojima”, kazala je Cezard. 

Dobitnik međunarodne nagrade za fotografiju Ameer al-Halbi osvojio je i drugo mjesto na prestižnom foto takmičenju World Press Photo Foundation 2017. godine u kategoriji “fotografija vijesti”, za fotografiju kojom je prikazao ruševine Halepa. 

S još jednom fotografijom koju je snimio u Halepu 2017. godine, Al-Halbi je dobio i nagradu Bayeux Calvados Normandy.

Građani Francuske koji se protive prijedlogu zakona o sigurnosti za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija izašli su jučer na proteste širom zemlje.

Demonstranti se protive zakonu kojeg je donji dom Parlamenta izglasao u utorak, ali treba da bude usvojen i u Senatu.

U Članu 24. prijedloga zakona kao krivično djelo se određuje objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca na dužnosti “s namjerom da se nanese šteta njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu”, prenijela je agencija Beta pozivajući se na AP.

Francuska demokratija

Nevladine organizacije i novinari su zabrinuti da će ta odredba ograničiti slobodu medija i omogućiti da brutalnost policije prođe neotkriveno i nekažnjeno.

Zakon je dodatno dobio na važnosti prethodnih dana pošto se u četvrtak pojavio snimak francuskih policajaca koji tuku tamnoputog muškarca.

Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog djela mogli bi da budu osuđeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 eura.

Demonstranti koji traže povlačenje spornog člana zakona, navode da je on suprotan “osnovnim javnim slobodama” francuske demokratije.

Izvor: Agencije