Faucijev savjet Bidenu: Zatvorite kafiće, ne i škole

Nemate jedno rješenje za sve moguće situacije, rekao je Anthony Fauci, najviši američki dužnosnik u borbi protiv korona virusa (EPA)

Glavni imunolog u SAD-a Anthony Fauci i član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u Trumpovoj administraciji, apelovao je danas na izabranog predsjednika Joe Bidena da “što prije zatvori kafiće, ali da ne zatvara škole.”

Kako prenosi Independent, pozivajući se na izjavu koju je Fauci dao za ABC news, kada su doktora upitali kako bi savjetovao Bidenovu administraciju da se bori protiv pandemije, on je rekao:

“Ne kažem ovo tek da bih rekao nešto: zatvorite kafiće i ostavite škole otvorene. Nemate jedno rješenje za sve moguće situacije, ali kao što sam rekao ranije, trebalo bi djeca da se vrate u školu, s razlogom”, rekao je Fauci, prenio je Tanjug.

Dnevni brojevi zaraženih i dalje rastu širom SAD-a, s rekordnim brojem hospitalizacija.

U protekla 24 sata od posljedica COVID-19 preminula je 1.231 osoba, dok je registrovano 154.105 novih slučajeva zaraze, navodi agencija Anadolija.

SAD i dalje najpogođenija zemlja COVID-om 19 

Podaci objavljeni na Worldometeru pokazuju kako je ukupan broj zaraženih u toj zemlji prešao 13.600.000, dok je borbu s COVID-19 izgubilo više od 270.000 osoba

Izliječeno je približno 8.500.000 ljudi kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo korona virusa, a testirano više od 191.000.000 uzoraka.

Najveći broj zaraženih zabilježen je u saveznoj državi Teksas, gdje su potvrđena više od 1,24 miliona slučaja korona virusa. Slijede California sa više od 1.2 miliona i Florida sa više od 985.000 registrovanih slučajeva.

Najviše smrtnih slučajeva registrovano je u New Yorku, gdje su borbu sa COVID-19 izgubilo približno  34.500 osoba. 

SAD, koja je najpogođenija zemlja COVID-om 9, slijede Indija sa više od 9,4 miliona zaraženih i Brazil sa više od 6,2 miliona zaraženih.

Dosadašnji američki predsjednik Donald Trump ove je sedmice dao zeleno svjetlo za početak tranzicije na Bidenovu administraciju, ali njegov pravni tim nastavlja borbu da poništi rezultate predsjedničkih izbora na sudovima.

Izvor: Agencije