Vojska Etiopije tvrdi da ima kontrolu nad glavnim gradom Tigraja

Vlada je započela vojne operacije protiv TPLF-a 4. novembra
Vlada je započela vojne operacije protiv TPLF-a 4. novembra

Vojska Etiopije je večeras objavila da je uspostavila punu kontrolu nad Mekeleom, glavnim gradom regije Tigraj.

Prethodno je televizija Tigraja javila da je Mekele, grad sa 500.000 stanovnika, danas “teško bombardovan”, nekoliko sati nakon što je vojska Etiopije započela ofanzivu na tu oblast u najnovijem pokušaju da uhapsi pobunjene lidere te regije .

Premijer Etiopije Abij Ahmed rekao je da su vladine snage “ušle u Mekele bez da su nevini civili bili meta”.

Etiopske vladine snage započele su ofanzivu na Mekele u pobunjeničkoj sjevernoj regiji Tigraj u subotu. 

Debretsion Gebremichael, vođa Narodnooslobodilačke fronte Tigraj (TPLF) rekao je za Reuters u tekstualnoj poruci da je Mekele meta “teškog bombardiranja”, prenijela je Hina.

Diplomat je otkrio da je došlo do eksplozija na sjeveru grada, u području Hamidai. Drugi diplomat također je otkrio da je započeo napad. 

Billene Seyoum, glasnogovornica ureda premijera, rekla je da etiopske snage neće “bombardirati” civilna područja i dodala da “sigurnost Etiopljana u Mekeli i regiji Tigraj nastavlja biti prioritet savezne vlade”.

Tvrdnje dviju strana teško je provjeriti jer su prekinute telefonske i internetske veze s regijom, a pristup regiji je pod strogom kontrolom.

Vlada je prošle sedmice dala ultimatum TPLF-u da položi oružje ili riskira napad na Mekele, grad s pola miliona ljudi, što je izazvalo bojazan od velikog broja civilnih žrtvi. Ultimatum je istekao u srijedu. 

Etiopski premijer Abij Ahmed rekao je afričkim mirovnim predstavnicima u petak da će vlada zaštititi civile u Tigraju. Dodao je da sukob smatra unutarnjim pitanjem i njegova vlada je dosad odbijala pokušaje posredovanja u sukobima. 

Vjeruje se da su hiljade poginule u sukobima, dok je oko 43.000 izbjeglica prebjeglo u Sudan.

Debretsion je optužio eritrejsku vojsku da je prešla granicu i pretresla izbjegličke kampove u Tigraju kako bi uhvatila izbjeglice koje su u prošlosti prebjegle iz Eritreje. 

Gorući neprijatelji

TPLF i Eritreja su gorući neprijatelji. TPLF upravljao je Adis Abebom u ratu Etiopije i Eritreje od 1998. do 2000. No Eritreja i Abij imaju bliske odnose. Etiopska vlada odbacila je optužbe TPLF-a da eritrejski vojnici djeluju na etiopskom tlu. 

U petak navečer se u Eritreji čula “velika buka, vjerojatno eksplozija” u prijestolnici Asmeri, saopćila je u subotu američka ambasada.

Tigraj je dominirao politikom Etiopije otkako su gerilci zbacili marksističkog diktatora 1991, ali je njihov utjecaj oslabio pod Abijem. Prošle godine je TPLF napustio vladajuću koaliciju.

Od dolaska Abija na vlast 2018. godine brojni visoki dužnosnici Tigraja su uhapšeni ili otpušteni u onome što savezna vlada opisuje kao suzbijanje korupcije, a Tigraj kao sredstvo za utišavanje onih što ne misle isto.

Stanovništvo Tigraja čini pet posto ukupne populacije Etiopije od 109 miliona stanovnika, ali je ta regija puno bogatija i utjecajnija od brojnih većih regija.

Izvor: Agencije


Povezane

Iz UN-a poručuju da nekoliko hiljada ljudi bježi iz glavnog grada etiopske regije Tigrej. Premijer Abiy Ahmed naredio je vojsci da započne, kako je rekao, završnu fazu ofanzive na Tigrej. Deseci hiljada već su pobjegli u susjedni Sudan tokom trosedmičnih borbi. Mnoge izbjeglice kažu da se trude dobiti pristup zdravstvenoj zaštiti.   

Mnoge porodice koje bježe pred borbama u etiopskoj sjevernoj pokrajini Tigray pokušavaju pronaći svoje najmilije od kojih su se razdvojili u egzodusu. Više od 40 hiljada stanovnika te regije pobjeglo je u susjedni Sudan. Naša reporterka Hiba Morgan razgovarala je sa nekima koji pokušavaju pronaći nestale članove porodice.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO