Uz više od 400.000 umrlih dio Evrope počeo s ublažavanjem mjera

U subotu su se otvorili i poljski trgovački centri, a belgijske vlasti slične trgovine planiraju otvoriti od 1. decembra
U subotu su se otvorili i poljski trgovački centri, a belgijske vlasti slične trgovine planiraju otvoriti od 1. decembra

Broj umrlih od COVID-a 19 u subotu je u Evropi premašio 400.000, ali Francuska i još neki dijelovi Evrope ponovno otvaraju za život ‘nenužne’ trgovine neposredno prije početka božićnih i novogodišnjih praznika, a nakon napretka postignutog u suzbijanju širenja pandemije korona virusa.

Najviše je umrlih u Evropi u Velikoj Britaniji (57.648), Italiji (53.677) i Francuskoj (51.999).

Većina evropskih država nada se da će dosadašnje stroge mjere uspjeti ublažiti tokom Božića i novogodišnjih praznika te na taj način porodicama omogućiti predah prije pripreme za, kako se svijet nada, posljednji val restriktivnih mjera do početka primjene više obećavajućih novih vakcina.

Trgovine u kojima se prodaju za život ne nužno potrebni proizvodi, svoje vrata u Francuskoj otvorila su u subotu, iako barovi i restorani ostaju zatvoreni do početka sljedeće godine.

Zdravstveni dužnosnici u petak su rekli da je broj dnevno novozaraženih korona virusom pao na 12.459 u usporedbi s 22.882 sedam dana ranije.

Ublažavanje mjera

Kumulativni broj evidentiranih slučajeva zaraze korona virusom od početka izbijanja pandemije u Francuskoj iznosi preko 2,19 miliona.

Smanjen je i broj osoba koje su zbog zaraze COVID-om 19 hospitalizirane, čime se nastavlja opći trend pada u posljednje dvije sedmice.

Predsjednik Emmanuel Macron je ranije u sedmici kazao da bi zatvaranje, koje je u cijeloj zemlji uvedeno 30. oktobra, moglo biti ukinuto 15. decembra, ali samo ako dotad broj dnevno novozaraženih padne na 5000.

U subotu su se otvorili i poljski trgovački centri, a belgijske vlasti slične trgovine planiraju otvoriti od 1. decembra, ali istovremeno namjeravaju zadržati aktualno djelomično zatvaranje do sredine januara.

O sličnim potezima ublažavanja strogih mjera razmišljaju i vlade Njemačke, Luksemburga i Holandije.

Italijanska je vlada od nedjelje djelomično ukinula restrikcije sjevernim pokrajinama Lombardiji i Pijemontu te u Kalabriji na jugu zemlje, izmijenivši nivo upozorenja s crvene na narandžastu.

Okupljanje porodica

I Irska je najavila postupno ublažavanje restriktivnih mjera kako bi se omogućilo otvaranje nekih kompanija i okupljanje porodica uoči Božića.

Iako se širenje virusa usporava zahvaljujući višesedmičnim strogim mjerama ograničenja, Evropa i dalje ostaje u žarištu pandemije te u proteklih sedam dana bilježi više novozaraženih od Sjedinjenih Američkih Država.

Globalno službeno je evidentirano više od 1,4 miliona smrtnih slučajeva te 61 milion slučajeva zaraze korona virusom, iako su stvarni brojevi i dalje nepoznati jer se metode ispitivanja i izvještavanja među državama uvelike razlikuju.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO