Ruski Suhoj presreo američki izviđački avion

Moskva navodi da su ruski radari detektovali metu u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Crnog mora
Moskva navodi da su ruski radari detektovali metu u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Crnog mora

Ruski borbeni avion Suhoj Su-27 presreo je iznad Crnog mora američki izviđački avion RC-135, saopštio je ruski Nacionalni odbrambeni kontrolni centar.

Centar navodi da su ruski radari detektovali metu u međunarodnom zračnom prostoru iznad neutralnih voda Crnog mora, navodi TASS, a prenosi Tanjug.

Američki avion se kretao ka ruskom vazdušnom prostoru, koje je ruski borbeni avion Suhoj Su-27 uspio da zaustavi, saopšteno je iz ruskog Nacionalnog odbrambenog kontrolnog centra.

Centar navodi da se američki avion nakon toga okrenuo od ruske granice, dok se ruski lovac vratio u bazu.

Tenzije između NATO-a i Rusije

Sredinom avgusta ove godine rusko Ministarstvo odbrane također je saopćilo da je naredilo uzlijetanje mlaznih aviona iznad Crnog mora kako bi presreli dva američka aviona koji su se približavali ruskoj granici, nakon sličnog incidenta isti dan iznad Baltika.

U oba slučaja američki avioni su se vratili nazad prije nego što su se domogli ruske granice, navela je agencija Interfax saopćenje Ministarstva odbrane, prenio je Reuters.

Dva dan ranije također je saopćeno da je ruski lovac Suhoj Su-27 presreo tri izviđačka aviona američke i britanske ratne avijacije blizu državne granice Rusije nad Crnim morem.

Tenzije između NATO-a i Rusije dodatno su porasle zbog demonstracija u Bjelorusiji, koje su izbile nakon što je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti predsjednički mandat, kojeg zapad ne priznaje, dok Rusija nudi pomoć Lukašenku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO