Ruski naučnici: Kolektivni imunitet do narednog ljeta

Do danas je u Rusiji potvrđeno 2.215.533 slučajeva korona virusa
Do danas je u Rusiji potvrđeno 2.215.533 slučajeva korona virusa

Naučnici Krimskog saveznog univerziteta zaključili su da se imunitet stada na novu infekciju korona virusom može razviti do narednog ljeta, rekao je Vladimir Oberemok, profesor tog univerziteta.

Muniver Gafarova, predavač na Univerzitetskoj medicinskoj akademiji, podsjetila je da se širenje infekcije zaustavlja kada od 50 do 60 posto stanovništva razvije imunitet na nju, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Prema Oberemoku, samo tri procenta onih koji su učestvovali u studiji imuniteta stada u augustu imaju imunitet na infekciju korona virusom.

“Sada je to 15 do 20 procenata. Možemo reći da ćemo prekoračiti potreban prag, vjerovatno, do narednog ljeta”, rekao je Oberemok, dodajući da će pandemija početi da jenjava za godinu dana, nakon novih vakcina proizvode se lijekovi i razvija imunitet stada.

‘Kraj pandemije u 2022.’

“Gledajući unazad na virus SARS-CoV u periodu 2002-2003., on nije usmrtio mnogo ljudi, oko 800, ali je srodan s virusom SARS-CoV-2 koji trenutno cirkuliše, možemo se sjetiti da su istraživanja sprovedena tada pokazala da antitijela u krvi onih koji su preživjeli ostaju najmanje godinu dana, a memorijske T-ćelije su bile tamo i do šest godina”, rekao je Oberemok.

“Ako slijedimo ovaj scenario i nadamo se da će SARS-CoV-2 biti sličan virus, imamo dobre šanse da se čovječanstvo konačno oslobodi ovog pandemijskog tereta do 2022. godine”, dodao je.

Do danas je u Rusiji potvrđeno 2.215.533 slučajeva korona virusa, a 1.712.174 pacijenata se oporavilo od bolesti. Najnoviji podaci iz Rusije ukazuju na 38.558 smrtnih slučajeva širom zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO