Lukašenko kaže da će odstupiti s vlasti kad se usvoji novi ustav

Lukašenko se suočio s masovnim protestima koji su tražili njegovo odstupanje s dužnosti nakon predsjedničkih izbora 9. augusta
Lukašenko se suočio s masovnim protestima koji su tražili njegovo odstupanje s dužnosti nakon predsjedničkih izbora 9. augusta

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je da će odstupiti s predsjedničke pozicije jednom kad se usvoji novi ustav, dok je predložio da se reformama ograniče predsjedničke ovlasti, iako za te poteze nije dao vremenski okvir.

Lukašenko, koji se suočio s masovnim protestima koji su tražili njegovo odstupanje s dužnosti nakon predsjedničkih izbora 9. augusta, javio se dan nakon što je ruski ministar vanjskih poslova rekao da nastavi s ustavnim reformama kako bi ublažio krizu.

“Neću biti predsjednik po novom ustavu”, citirala je Lukašenka novinska agencija Belta, a prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rekao je da sadašnji ustav treba reformirati, jer je u rukama predsjednika koncentrirano previše moći te bi moglo doći do “nevolje” ako sada preda vlast.

Podrška Rusije

Izjavu je dao u bolnici u kojoj se liječe zaraženi od korona virusa, gdje je nosio bijelo zaštitno odijelo te s maskom na licu razgovarao s pacijentima, iako nije imao rukavice.

Rusija, ključni saveznik, javno je podržala Lukašenkovu namjeru da reformira ustav, no u jeku borbe Lukašenka s njegovim protivnicima, nijedan prijedlog se nije ostvario.

Demonstranti su odbacili obećanja reformi kao taktiku odugovlačenja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je Lukašenku u četvrtak da provede reforme koje je obećao, kao i druge sporazume koje je na samitu u septembru dogovorio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO