Kurz se nada pobjedi nad pandemijom do ljeta

Austrijski kancelar je podsjetio da je potreban udio od 70 posto vakcinisanih u stanovništvu kako bi se iskorijenio virus
Austrijski kancelar je podsjetio da je potreban udio od 70 posto vakcinisanih u stanovništvu kako bi se iskorijenio virus

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pohvalio je predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen jer je u nabavci vakcine protiv korona virusa planirala prekomjerne kapacitete, kako bi pomogla susjedstvo EU-a.

S tim u vezi, Kurz vidi prije svega države Zapadnog Balkana kao potencijalne primaoce tih kapacieta.

“Već smo u kontaktu s tim zemljama i savjetujemo ih logistički”, objasnio je on.

Kurz očekuje da će udio vakcinisanog stanovništva do ljeta biti takav da će pandemija moći biti proglašena okončanom i korona virus pobijeđenim, prenosi Tanjug.

On je, u obraćanju medijima, povodom razgovora sa predsjednicom Evropske komisije, kazao da očekuje da će vakcinacija od mjeseca do mjeseca voditi korak po korak naprijed ka normalnosti.

‘Svjetlo na kraju tunela’

Podsjetio je da je potreban udio od 70 posto vakcinisanih u stanovništvu kako bi se iskorijenio virus, ali dodao je da svaki korak ka tom cilju predstavlja rasterećenje po bolnice.

Prenio je da mu je Von der Leyen kazala da još postoji teška faza, ali da se vidi svjetlost na kraju tunela i da se sada zna da je moguće pobijediti virus.

Kurz je upozorio na euforiju povodom vakcine, rekavši da se mora imati na umu da će biti potrebna i revakcina, te da postoje velike razlike u djelotvornosti i brzini prilikom odobrenja za izlazak na tržište.

“Daleko smo udaljeni od toga da svih šest proizvođača ima savršen proizvod koji bi bio dozvljen u EU”, objasnio je on.

Ograničene količine vakcine

Ukazao je da se u EU pred odobrenjem nalaze dvije vakcine, zbog čega će na početku biti ograničenih količina.

Također je apelovao na stanovništvo da izdrži još neko vrijeme u borbi protiv pandemije i kazao je da su antigentestovi, odnosno masovno testiranje, šansa da se lanac širenja virusa stavi pod kontrolu.

Troškove vakcinacije, rekao je, preuzeće država.

“Troškovi vakcina, testova, kao i logistike i osoblja su irelevantni u poređenju sa ekonomskom štetom koje izaziva zatvaranje”, objasnio je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO