Katar: Ubistvo iranskog naučnika kršenje ljudskih prava

Zamjenik premijera Katara Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izrazio je sućut u telefonskom razgovoru s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom (AFP)
Zamjenik premijera Katara Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izrazio je sućut u telefonskom razgovoru s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom (AFP)

Katar je osudio atentat na iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fakhrizadeha u petak, nazvavši ga “očitim kršenjem ljudskih prava”.

Zamjenik premijera Katara i ministar vanjskih poslova te države šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izrazio je sućut u telefonskom razgovoru u subotu s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Iranski mediji izvijestili su u petak da je Fakhrizadeh umro u bolnici nakon što je u njega pucano u automobilu u zasjedi istočno od Teherana.

Fakhrizadeh je bio šef organizacije za istraživanje i inovacije iranskog ministarstva obrane, u vrijeme kada je ubijen.

Zapad već dugo sumnja da je Fakhrizadeh glavni ‘mozak’ iranskih napora na razvoju nuklearnog oružja, ali Iran poriče da je on umiješan u bilo kakav takav pothvat.

Al Thani je naglasio da će ubistvo naučnika “samo doprinijeti dolijevanju još goriva na vatru u trenutku kada regija i međunarodna zajednica traže načine za smanjenje napetosti i povratak za sto dijaloga i diplomatije”, prenijela je katarska novinska agencija (QNA) u subotu.

Al Thani je “pozvao na suzdržanost”.

Sačuvati prostor za razgovore sa Iranom

Njemačka je danas također izradila zabrinutost i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost poslije ubistva Fakhrizadeha, kao i da izbjegnu eskalaciju tenzija, koja bi mogla da podrije razgovore o iranskom atomskom programu.

“Nekoliko sedmica uoči stupanja američke administracije na dužnost, važno je sačuvati prostor za razgovore sa Iranom kako bi spor oko iranskog nuklearnog programa mogao da se riješi putem pregovora”, rekao je portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova u saopštenju Reutersu, prenio je Tanjug.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je Izrael da stoji iza ubistva ovog vrhunskog naučnika, izvijestila je u subotu državna TV.

Izrael je odbio komentirati ubistvo Fakhrizadeha.

Atentat dolazi u vrijeme dok američki predsjednik Donald Trump, kojeg je Izrael gorljivo podržao u kampanji “maksimalnog pritiska” na Iran, trebao napustiti dužnost za manje od dva mjeseca nakon što je na predsjedničkim izborima izgubio od demokrata Joe Bidena.

U maju 2018. Trump se jednostrano povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine i uveo oštre ekonomske sankcije Iranu koje su od tada samo eskalirale.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO