Izrael stavio u pripravnost ambasade nakon ubistva iranskog naučnika

Iranski naučnik ubijen je u petak u zasjedi u blizini Teherana
Iranski naučnik ubijen je u petak u zasjedi u blizini Teherana

Izrael je danas stavio svoje ambasade širom svijeta u pripravnost nakon iranskih pretnji odmazdom poslije ubistva nuklearnog naučnika u blizini Teherana, prenio je Tanjug, pozivajući se na izraelske medije.

No, portparol izraelskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da Ministarstvo ne komentariše pitanja sigurnosti u vezi sa svojim predstavnicima u inostranstvu, prenio je Reuters.

New York Times je, pozivajući se na tri neimenovana obavještajna zvaničnika, u petak navečer objavio kako je Izrael odgovoran za ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha.

Taj izvještaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo Izrael za njegovo ubistvo.

NYT – nije jasno je li Washington znao za napad

List navodi da nije jasno da li je Washington unaprijed znao za napad, ali podsjeća da Izrael i SAD blisko sarađuju u odnosu prema Iranu, prenijela je agencija Beta.

Fakhrizadeh, ubijen u napadu u predgrađu Teherana u petak, za zapadne obavještajne agencije je bio glavni pokretač iranskih pokušaja u razvijanju nuklearnog oružja. 

Iran negira da je Fakhrizadeh bio uključen u to te da je pokušavao da obogaćivanjem urana napravi nuklearno oružje. 

Međutim, smatra se da je on vodio ono što agencija za nuklearnu energiju UN-a i američke obavještajne službe smatraju koordinirani program nuklearnog naoružanja koji je zaustavljen 2003. godine, piše Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO