Iranski predsjednik optužio Izrael za ubistvo naučnika

Ubistvo naučnika moglo bi izazvati sukobe između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim sedmicama mandata Donalda Trumpa (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je Izrael za ubistvo vodećeg nuklearnog naučnika u zemlji, za kojeg Zapad sumnja da je tvorac tajnog vojnog nuklearnog programa Teherana.

Iranske religijske vođe i vojni lideri zaprijetili su da će se osvetiti zbog ubistva Mohsena Fakhrizadeha u petak, što bi moglo dodatno povećati napetosti na Bliskom istoku i šire. 

“Naš je narod mudriji od toga da upadne u zamku cionističkog režima (Izrael) … Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg naučnika u odgovarajuće vrijeme”, rekao je Rouhani na sastanku vlade koji je prenosila televizija. 

“Još jednom su zle ruke globalne arogancije i cionističkih plaćenika umrljane krvlju iranskog sina”, rekao je Rouhani i dodao da ubistvo Fakhrizadeha neće usporiti rad na nuklearnom naoružanju. 

Izrael je odbio komentirati ubistvo.

Ubistvo naučnika moglo bi izazvati sukobe između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim sedmicama predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i zakomplicirati napore izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da oživi praksu Baracka Obame kad preuzme Ovalni ured u januaru. 

Bijela kuća, Pentagon, State Department, CIA i Bidenov tim također su odbili komentirati slučaj. 

Ubistva iranskih naučnika

Najmanje četvero iranskih naučnika ubijeno je između 2010. i 2012. godine, a Teheran smatra da je cilj tih atentata bila sabotaža njegovog nuklearnog programa.

Mohsen Fakhrizadeh umro je u bolnici od povreda zadobijenih u pucnjavi napadača na njegov automobil, prenijela je u petak agencija Reuters.

Jedan svjedok je za državnu televiziju rekao da je pucnjava potrajala i da su se tjelohranitelji Fakhrizadeha sukobili s atentatorima. 

Zapad, Izrael i iranski disidenti su Fakhrizadeha dugo opisivali kao čelnika tajnog programa razvoja nuklearnog oružja zaustavljenog 2003. godine. Iran je odbacivao da pokušava razviti takvo naoružanje. 

Izvor: Agencije