Francuska i UN organiziraju konferenciju pomoći Libanu

Nakon eksplozije 4. augusta, Emmanuel Macron je dva puta otišao u Bejrut (EPA)
Nakon eksplozije 4. augusta, Emmanuel Macron je dva puta otišao u Bejrut (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron organizirat će u srijedu s UN-om novu međunarodnu humanitarnu videokonferenciju za skupljanje sredstava za Liban, četiri mjeseca nakon eksplozije koja je razorila bejrutsku luku, objavila je Jelisejska palata.

Na tu videokonferenciju 2. decembra pozvano je, kao i na onu 9. augusta, tridesetak šefova država i vlada, ministri, kao i međunarodne institucije i libanske nevladine organizacije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. 

Predsjedavat će francuski predsjednik Macron i glavni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Francuski predsjednik je odlučio održati tu novu konferenciju podrške, iako Liban još uvijek nije odgovorio na njegovo traženje da formira novu vladu i pokrene strukturne reforme. 

Pet dana nakon eksplozije, 9. augusta, međunarodna zajednica je tokom prve videokonferencije, koju je organizirala Jelisejska palata, skupila 250 miliona eura hitne pomoći.

Neophodnost formiranja vlade

Nakon eksplozije 4. augusta, Emmanuel Macron je dva puta otišao u Bejrut.

Početkom septembra je objavio da su mu se sve lokalne političke snage obvezale da će formirati vladu u roku od 15 dana, preduvjet za deblokiranje velike međunarodne pomoći, ali to obećanje nije održano.

Bivši premijer Saad Hariri je 22. oktobra imenovan mandatarom za formiranje vlade, za sada bezuspješno, zbog dubokih internih podjela.

Novi Macronov rok od “četiri do sedam sedmica” je također prošao. 

U Libanu duže od godinu dana traje duboka ekonomska, socijalna i politička kriza. 

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO