U Njemačkoj više od milion zaraženih COVID-om 19

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa povećao se za 22.806 (Reuters)
Broj potvrđenih slučajeva korona virusa povećao se za 22.806 (Reuters)

U Njemačkoj je od početka pandemije korona virusa zaraženo više od milion osoba, a dnevni broj umrlih dosegao je rekordnih 426 slučajeva, pokazuju podaci instituta Roberta Kocha (RKI) objavljeni u petak, prenosi Hina.

Brojke odražavaju stvarnost da je Njemačka u najboljem slučaju održavala nove zaraze stabilnim, ali da to nije dovoljno za ublažavanje mjera i uklanjanje rizika od preopterećenih bolnica.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa povećao se za 22.806 te iznosi 1,006.394 slučaja, prema podacima RKI-a. Broj smrtnih slučajeva u 24 sata povezanih s korona virusom porastao je za rekordnih 426 na ukupno 15,586.

Barovi, restorani, pozorišta i fitness dvorane su zatvoreni, ali škole i trgovine ostaju otvorene. Od 1. decembra privatna okupljanja bit će ograničena na pet ljudi, sa sadašnjih deset.

Preko Božića, taj će broj porasti opet na dopuštenih deset osoba u većini od 16 saveznih država, ne računajući djecu u dobi do 14 godina, premda su porodice pozvane da izbjegavaju društvene kontakte sedam dana prije posjeta.

Glavni grad Berlin, jedan od najteže pogođenih u Njemačkoj, rekao je da neće ublažiti ograničenja preko Božića.

Poziv na solidarnost

Njemačka će se vjerojatno morati pridržavati mjera za suzbijanje pandemije i u januaru, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije korona virusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

Ona je pozvala na solidarnost građana, posebno u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju.

“Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izaći iz krize”, rekla je Merkel.

Ona je rekla kako velike nade polaže u vakcine i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

“Vakcine neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela”, rekla je Merkel.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO