Sud u Pennsylvaniji odbacio Trumpov zahtjev

Pennsylvania je ove sedmice potvrdila Bidena kao pobjednika na izborima
Pennsylvania je ove sedmice potvrdila Bidena kao pobjednika na izborima

Federalni žalbeni sud odbio je zahtjev stožera američkog predsjednika Donalda Trumpa za blokiranjem proglašenja demokrae Joea Bidena pobjednikom u toj saveznoj državi. 

Sudac Stephanos Bibas je u ime tročlanog odbora kazao da optužbe o prevarama na izborima trebaju biti konkretne i popraćene dokazima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. 

“Ovdje nemamo ni jedno ni drugo”, napisao je Bibas, kojeg je na dužnost imenovao sam Trump. Slučaj može biti proslijeđen američkom Vrhovnom sudu. 

Pennsylvania je ove sedmice potvrdila Bidena kao pobjednika na izborima čime je demokrat dobio njenih 20 elektorskih glasova. 

Odbija priznati izborni poraz

Trump i dalje odbija priznati izborni poraz, iako ne daje konkretne dokaze o prevari za koju tvrdi da je velikih razmjera i koja bi po njemu preokrenula konačan rezultat izbora. 

Republikanac je u četvrtak natuknuo da će napustiti Bijelu kuću ako njegovi pravni pokušaji ne uspiju te se potvrdi da Biden ima veliku većinu glasova izbornog kolegija. 

Trumpova vlada u ponedjeljak je otvorila put za prenos vlasti na Bidena, dajući mu pristup informacijama i sredstvima, no Trump ipak najavljuje nastavak borbe. 

Nedugo nakon presude u petak, Trump je na svom Twitter profilu objavio video Newsmaxa o navodnoj izbornoj prevari u Nevadi. 

Trumpova kampanja je zahtjev u Pennsylvaniji podnijela ranije u novembru, tvrdeći da su izborni službenici nedosljedno postupali s glasačkim listićima koji su primljeni poštom. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO