Slovenska skijališta spremna za sezonu uprkos mjerama

Kacin je upozorio kako su u nekim drugim alpskim državama dvoumljenja oko otvaranja skijaških centara još i veća nego u Sloveniji
Kacin je upozorio kako su u nekim drugim alpskim državama dvoumljenja oko otvaranja skijaških centara još i veća nego u Sloveniji

Skijaški centri u Sloveniji pripremaju se za novu sezonu kao da će ona sutra početi, uprkos velikim rezervama Vlade da još neko vrijeme ne treba računati na tako nešto zbog teške epidemiološke situacije, prenose agencije pozivajući se na slovenske medije.

Mariborsko Pohorje i skijalište Krvavec, već su, zahvaljujući nižim temperaturama, svoje terene pokrili vještačkim snijegom i prodali nekoliko hiljada sezonskih karata u pretprodaji.

Svjesni su, međutim, da sve zavisi od epidemiološke situacije i eventualnih relaksacija sada važećih mjera, čemu se ne treba odmah nadati, prenosi agencija Hina.

Da je skijanje, a naročito masovno, u ovim uvjetima vrlo problematično, potvrdio je glasnogovornik Vlade Slovenije za COVID-19 Jelko Kacin, potvrdivši kako se o cijeloj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na nivou država alpskog kruga.

„Za sada imamo jak lockdown i za otvaranje djelatnosti onih koji upravljaju žičarama još nema mogućnosti“, izjavio je Kacin na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kakva je mogućnost da budu otvoreni skijaški centri koji su značajan dio slovenske turističke ponude.

Alpska dvoumljenja

Kacin je upozorio kako su u nekim drugim alpskim državama, gdje je prošle zime došlo do velikog broja slučajeva zaraze korona virusom, dvoumljenja oko otvaranja skijaških centara još i veća nego u Sloveniji.

Kako prenose slovenski mediji, skijališta u Sloveniji navode kako su spremna prilagoditi se svim epidemiološkim propisima koje odrede Vlada i Nacionalni institut za javno zdravlje.

Dodaju da su, uz uvjete za sigurno skijanje i transport žičarama, spremni prilagoditi i ugostiteljsku ponudu, iako je to teži dio problema.

Neka skijališta tako su već planirala postavljanje „šankova na otvorenom“ za svoje goste i ponudu hrane „za ponijeti“ (sistem „to go“), a garantiraju da će u vrijeme sezone onemogućiti masovna druženja, okupljanja i skijaške proslave.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji su preminule 43 osobe, novozaraženih korona virusom je 2.226. Od osam hiljada testova, 27,6% je pozitivnih. Od početka epidemije je inficirano više od 69 hiljada ljudi, preminulih je 1.199. Slovenački parlament raspravlja o šestom zakonskom paketu ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica epidemije korona virusa u vrijednosti milijardu eura. U Ljubljani je Gašper Lubej.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO