Pedijatri upozorili na teže posljedice COVID-a 19 kod neke djece

Slovenski pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod djece prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji (EPA)
Slovenski pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod djece prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji (EPA)

Iako djeca zarazu korona virusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake  imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su slovenski ljekari koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.

Kako je u izjavi za novinare naglasila pedijatrica Tina Plankar Srovin iz UKC-a Ljubljana, u tu najveću slovensku zdravstvenu ustanovu prošle sedmice primili su šestero djece koja su imala upale više organa, prenosi Hina.

To je prema ocjeni ljekara bila posljedica jake imunosne reakcije njihovog organizma nakon što su dvije do četiri sedmice prije toga bili zaraženi korona virusom, a onda ga i preboljeli.

“COVID-19 kod djece se odvija u blažem obliku, ali bolest može imati teške posljedice”, upozorila je.

Upala više organa

Do sada su u toj bolnici imali 40 djece oboljele od COVID-a 19, a u posljednjoj sedmici su zabilježili više slučajeva djece s “multiorganskim upalnim sindromom” povezanim s prvobitnom infekcijom korona virusom.

Kod sve djece koja su primljena u bolnicu prošle sedmice s tim simptomima primjetno je da je došlo do štetnih posljedica za srčani mišić, zato dobijaju jake lijekove protiv upale, a u liječenju uz pedijatre učestvuju kardiolozi i reumatolozi.

Slovenski pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod djece oboljele od COVID-a 19 prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji, prije više mjeseci.

‘Klinička slika sepse’

Iz ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) potvrdili su da su u prvom epidemijskom valu imali na liječenju samo četvero djece zaražene COVID-om 19, ali se radilo o lakšim slučajevima, dok je u jesenskom drugom epidemijskom valu do sada u toj bolnici liječeno 43 djece.

Međutim, kod starijih beba i mlađe djece kod kojih se pojavila infekcija korona virusom u zadnje vrijeme primjećuju i zaraze donjih respiratornih organa i teško disanje, a uz to su kod njih potvrđeni i neki drugi virusi.

Teškim oblikom COVID-a 19 oboljelo je dvoje djece, oboje s prethodnom potvrđenom osnovnom bolešću, ali nijedno od njih nije trebalo respirator, saopćili su iz ljubljanskog UKC-a.

Na Pedijatrijskoj klinici su međutim na liječenju i tri novorođenčeta s COVID-om 19 kod kojih je bolest pokazivala “kliničku sliku sepse”, a dvoje od njih je prije toga bilo liječeno i na odjelu za intenzivnu njegu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO