Na aerodromu Schiphol pripreme za distribuciju smrznutih vakcina

Schiphol je drugo najveće prometno središte za farmaceutske proizvode u Evropi nakon Frankfurta (EPA)
Schiphol je drugo najveće prometno središte za farmaceutske proizvode u Evropi nakon Frankfurta (EPA)

U hladnjačama-skladištima robe amsterdamskog aerodroma Schiphol, radnici aviokompanije KLM pripremaju se za prijem vakcina protiv COVID-a 19 koje se moraju čuvati na krajnje niskim temperaturama i takvo distribuirati širom svijeta.

Preko Schiphola, važnog prometnog središta za farmaceutske proizvode, već su distribuirane vakcine protiv korona virusa tokom kliničkih ispitivanja, a holandska aviokompanija uvjerena je da će se preko tog aerodroma uspješno obavljati teretni saobraćaj vakcina kada iduće godine počne masovno vakcinisanje.

“Kratko i slatko, mi smo spremni”, kaže izvršni direktor KLM-a Pieter Elbers te ističe da je “sada najvažnije da se vakcine distribuiraju najbržim mogućim ritmom”, prenosi Reuters.

Nijednu vakcinu protiv COVID-a 19 još nisu odobrili američki i evropski regulatori, ali vakcine koje je razvio Pfizer u saradnji s BioNTech najbliže je završetku procesa i procjenjuje se da će njegova brza proizvodnja i distribucija početi u decembru.

Međutim, ta vakcina mora se skladištiti na minus 70 stepeni Celzijevih, a njegov konkurent, proizvod koje je razvila kompanija Moderna u boljoj je poziciji jer se mora čuvati na minus 20. Takvo skladištenje imperativ je sve dok vakcina ne stigne na odrediše gdje može u nešto kraćem vremenskom razdoblju preživjeti u običnom hladnjaku.

Punjenje suhim ledom

Agencija Reuters u svojoj reportaži iz hladnjača-spremnika Schiphola navodi da je pratila kako teku pripreme za takozvane aktivne kontejnere za isporuku smrznutih farmaceutskih proizvoda prema aerodromu Toronto u Kanadi. 

Radnici pune suhim ledom aktivne kontejnere koji imaju i baterijski sistem hlađenja u slučaju nužde te niz senzora koji osiguravaju da proizvodi budu stalno na traženoj temperaturi, -20C.

“Schiphol će, naravno, biti jedan od vodećih aerodroma za distribuciju cjepiva”, kaže Marcel Kuijn, voditelj logistike za farmaceutiku avioprevoznika Air France-KLM Cargo.

Pfizerova vakcina prenosi se pri temperaturi od minus 80 stepeni Celzijevih u malenim hladnim kutijama s oko 5.000 doza koje moraju biti u suhom ledu gotovo cijelo vrijeme do korištenja. Modernine vakcine pogodnije je za veće “aktivne” kontejnere koji mogu primiti 30.000 doza.

Vakcine koje razvija AstraZeneca u saradnji sa Univerzitetom Oxford stabilno je pri normalnoj temperaturi frižidera od 2 do 8 stepeni pa je i prevoz jednostavniji. 

Hladna skladišta

Schiphol je drugo najveće prometno središte za farmaceutske proizvode u Evropi nakon Frankfurta pa se očekuje da će se iz njega primati pošiljke iz svijeta, odnosno slati vakcine proizvedene u Evropi.

Neke druge vakcine koje se razvijaju u Kini također su stabilne pri normalnim temperaturama frižidera te Kuijn priznaje da će samo malene količine vakcina morati biti smrznute. 

Air France-KLM trenutno obavlja 537 letova sedmično na nekih stotinu odredišta u Aziji, na Bliskom istoku, Africi i Amerikama. 

Veliki su izgledi da taj francusko-holandski zračni prevoznik postane vodeći prevoznik vakcina prema afričkim zemljama, s obzirom na svoju mrežu.

Kargo skladište KLM-a u Schipholu ima četiri hladna skladišta za farmaceutske proizvode, a peto će biti spremno u januaru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO