Mađarska i Poljska protiv uvjeta EU-a za pristup budžetu

U vrijeme krize potrebne su brze odluke za pomoć privredi, rekao je Viktor Orban (EPA)
U vrijeme krize potrebne su brze odluke za pomoć privredi, rekao je Viktor Orban (EPA)

Mađarska i Poljska udružile su se protiv uvjeta „vladavine zakona“ za pristup višegodišnjem budžetu i fondu za oporavak Evropske unije ukoliko EU ne promijeni svoj osnivački ugovor.

Mađarski premijer Viktor Orban uzjavio je danas da će njegova zemlja podržati Poljsku u nastavku spora zbog nedavnog blokiranja 1,8 milijardi eura koji su od vitalnog značaja za ponovno pokretanje ekonomija 27 država članica, navodi Tanjug, pozivaući se na Reuters.

Odluka veta Poljske i Mađarske, obje korisnice budžeta i plana oporavka, vjerovatno će odgoditi dodjelu sredstava u trenutku kada se 27-člani blok suočava sa drugim valom korona virusa i dvostrukim padom recesija.

‘Debata se ne može riješiti novcem’

„Ova debata ne može se riješiti novcem“, rekao je Orban, stojeći uz poljskog premijera Mateuša Moravieckog, u izjavi za štampu u Budimpešti.

„Oni koji povezuju ova dva pitanja (vladavina zakona i finansiranje krize) su neodgovorni, jer su u vrijeme krize potrebne brze odluke za pomoć privredi“, dodao je Orban.

Premijeri su također izdali zajedničko saopštenje u kojem su naglasili da će jedni drugima čuvati leđa u predstojećim pregovorima.

Oni su predložili „postupak dva kolosijeka“ kako bi se olakšalo usvajanje finansijskog paketa, rekavši da treba razgovarati u Evropskom vijeću o tome „da li treba uspostaviti vezu između vladavine zakona i finansijskih interesa Unije“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO