Von der Leyen: Napredak u pregovorima o Brexitu

Jedan od učesnika u pregovorima o Brexitu izjavio je da je dogovor moguć, ali ne prije kraja vikenda, u najboljem slučaju (EPA)
Jedan od učesnika u pregovorima o Brexitu izjavio je da je dogovor moguć, ali ne prije kraja vikenda, u najboljem slučaju (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će EU biti spremna ukoliko Velika Britanija odluči da napusti uniju bez sporazuma o trgovinskim odnosima uprkos činjenici da je postignut “pravi napredak” u neizvjesnom pregovaračkom procesu o Brexitu.

Tri glavne prepreke za postizanje sporazuma su pravo na ribarenje u britanskim vodama, mehanizmi za rješavanje spornih pitanja i uvođenje pravila koja bi garantovala fer tržišno nadmetanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Integritet jedinstvenog tržišta

“Iako imamo veoma malo vremena na raspolaganju, sve ćemo uraditi da postignemo sporazum. Spremni smo da budemo kreativni, ali nismo spremni da dovodimo u pitanje integritet jedinstvenog tržišta”, rekla je u srijedu Ursula von der Leyen pred evropskim parlamentarcima.

Ona je istakla da EU mora biti omogućeno da uzvrati tržišnim mjerama ukoliko Velika Britanija bude podrivala radne i ekološke standarde, kao i da evropska ribarska industrija želi dugoročnu predvidljivost u okviru svoje djelatnosti.

Jedan od učesnika u pregovorima o Brexitu izjavio je da je dogovor moguć, ali ne prije kraja vikenda, u najboljem slučaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO