Vakcina AstraZenece zahtijeva ‘dodatnu studiju’

Britanska laboratorija objavila je da je vakcina efikasna prosječno 70 posto (EPA)
Britanska laboratorija objavila je da je vakcina efikasna prosječno 70 posto (EPA)

Vakcina protiv COVID-a 19 koje su razvili britanska laboratorija AstraZeneca i Univerzitet Oxford zahtijeva “dodatnu studiju”, rekao je generalni direktor grupe nakon kritika na objavljene rezultate efikasnosti 

“Sada kada smo, čini se, pronašli najbolju efikasnost, moramo je potvrditi, dakle moramo provesti dodatnu studiju”, rekao je Pascal Soriot u intervjuu za agenciju Bloomberg, prenosi Hina.

Rezultati te nove međunarodne studije “mogli bi se brže postići” jer znamo da je efikasnost visoka i zato trebamo manji broj pacijenata, rekao je.

Soriot ne vjeruje da će to dodatno ispitivanje usporiti odobrenje vakcina koje trebaju dati regulatori u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, ali za zeleno svjetlo američkih vlasti trebat će nešto više vremena. 

Britanska laboratorija objavila je u ponedjeljak na osnovu velikih kliničkih ispitivanja u Velikoj Britaniji i Brazilu da je vakcina efikasna prosječno 70 posto.

Manja grupa dobrovoljaca

Međutim, iza tog prosječnog rezultata kriju se velike razlike između dva različita protokola. Tako je efikanost iznosila 90 posto za dobrovoljce koji su u prvom navratu primili pola doze, a zatim i cijelu dozu mjesec dana poslije, a za grupu koja je u dva navrata primila cijele doze, također u razmaku od mjesec dana, efikasnost je iznosila 62 posto.

Laboratorija je objavila da je ubrizgavanje pola doze u prvoj grupi rezultat slučajne pogreške, pa je samo 3.000 pacijenata bilo povrgnuto takvom protokolu, ali ipak ti rezultati govore da je takva shema izazvala bolji imuni odgovor.

Međutim, kritike su se pojavile upravo zbog toga što je riječ o manjoj grupi dobrovoljaca te zato što je do otkrića došlo pogreškom.

Nadalje, prosječna dob grupe koja je primila pola doze nije veća od 55 godina, čime su isključene rizične grupe. 

Nova studija trebala bi stoga ocijeniti djelotvornost vakcine davanjem slabije doze.

Jednostavnija za skladištenje

Vakcina AstraZenece ima prednost u odnosu na konkurente jer se koristi tradicionalnijom tehnologijom, pa je zato jeftinije i jednostavnije za skladištenje jer se može čuvati na temperaturi običnog frižidera, a ne pri krajnje niskim temperaturama kao što je slučaj vakcine Moderne (-20 stepeni), odnosno -80 za vakciu Pfizer/BioNtech. 

U ponedjeljak je AstraZeneca objavila da će brzo krenuti u proizvodnju 3 milijarde doza koje bi bile raspoložive 2021. Za usporedbu, Pfizer i njegov partner  BioNTech objavili su da će proizvesti 1,3 milijarde doza do kraja 2021.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO