Prvi komercijalni direktni let između Dubaija i Izraela

'Mijenjamo historiju, ne koračamo, nego letimo', rekao je Netanyahu nakon prvog leta
'Mijenjamo historiju, ne koračamo, nego letimo', rekao je Netanyahu nakon prvog leta

Niskotarifni avioprevoznik Flydubai prvi put je komercijalnim direkntim letom povezao Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate, dva mjeseca otkako su pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država te dvije zemlje normalizirale odnose.

Avion je poletio u četvrtak ujutro s međunarodnog aerodroma u Dubaiju i krajem jutra sletio na aerdorom Ben Gurion u Tel Avivu, što je pratio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prenosi Hina.

“To je ostvarenje sna”, rekao je Netanyahu i ustvrdio da će se ubrzo državljani dviju zemalja moći međusobno posjećivati “bez vize”.

“Mijenjamo historiju, ne koračamo, nego letimo”, rekao je Netanyahu te izrazio želju da opet postavi “Bliski istok u centar svijeta” i da ta regija bude “primjer” ostatku čovječanstva kako sklapati sporazume o normalizaciji odnosa.

Odnosi sa Izraelom

Predsjednik UAE-a, šeik Khallfa ben Zayed Al Nahyane, rekao je u Abu Dabiju da će sporazum s Izraelom “odgovoriti na težnje naroda u regiji za napretkom i blagostanjem”.

Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su u septembru sporazum o uspostavi službenih odnosa s Tel Avivom, prvi takve vrste koji je Izrael zaključio s nekom od zemalja Zaljeva.

UAE je treća arapska zemlja koja je normalizirala odnose s Izraelom nakon Egipta 1979. i Jordana 1994.

Nakon UAE-a službene odnose s Izraelom uspostavio je i Bahrein, a u oktobru je sličan ugovor najavio Sudan. 

Izraelski izvori navode da je Netanyahu u nedjelju posjetio Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o mogućoj normalizaciji odnosa s tom vodećom državom Perzijskog zaljeva. 

Neprijateljstvo prema Iranu

Flydubai je najavio da će obavljati dva leta na dan između Dubaija i Tel Aviva kako bi se poticala trgovinska razmjena i turizam između dvije zemlje.

Idućih mjeseci izraelski nacionalni avioprevoznik El Al uspostaviti će komercijalne letove između ta dva grada, a Etihad Airways, kompanija sa sjedištem u Abu Dabiju, glavnom gradu Emirata, počet će svoje letove za Tel Aviv u martu 2021.

Zaljevske zemlje približile su se Izraelu posljednjih godina, što je motivirano zajedničkim neprijateljstvom prema Iranu. 

Međutim, službeno približavanje Emirata i Bahreina Izraelu razbilo je arapski konsenzus da će se odnosi s Izraelom normalizirati tek kada se postigne mirovno rješenje za palestinsko pitanje i kada se Izrael povuče s arapskih teritorija okupiranih ratom iz 1967.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO