Merkel: Teška zima je pred nama

Merkel: Pandemija COVID-19 je najveći izazov od Drugog svjetskog rata
Merkel: Pandemija COVID-19 je najveći izazov od Drugog svjetskog rata

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije korona virusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

“Pred nama su iznova, bez sumnje, teški mjeseci. Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći”, rekla je njemačka kancelarka obraćajući se Bundestagu i objašnjavajući najnovije mjere u borbi protiv korona virusa.

Ona je pozvala na solidarnost građana, naročito u ovom pretprazničnom i prazničnom razdoblju, prenosi Hina.

“Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize”, rekla je Merkel.

‘Najveći izazov od Drugog svjetskog rata’

Ona je borbu protiv pandemije korona virusa još jednom okarakterizirala kao “najveći izazov od Drugog svjetskog rata”, i to ne samo za Njemačku, nego i za Evropsku uniju, ali i čitav svijet.

S obzirom na visoke brojeve novozaraženih, kancelarka vjeruje da bi sadašnje mjere ograničenja kontakata mogle biti produžene i na januar.

Ona je rekla kako velike nade polaže u vakcine i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

“Vakcine neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela”, rekla je Merkel te je još jednom pozvala građane da upotrebljavaju službenu aplikaciju za praćenje pandemije.

Mjere produžene

Merkel se u ime savezne vlade obratila Bundestagu dan nakon što je sa saveznim pokrajinama dogovoren novi paket mjera u borbi protiv pandemije. Mjere predviđaju produženje zatvaranja, uvedeno početkom novembra, koje se odnose na zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i teretana.

Uz to su još uvedene i mjere ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i minimalnu površinu za mušterije u maloprodaji.

Mjere okupljanja, koje sada dopuštaju najviše pet osoba iz dva domaćinstva, tokom božićnih praznika će biti povećane na deset osoba iz više domaćinstava.

Merkel je nove mjere i produženje starih opravdala još uvijek visokim brojem novozaraženih. Ona je ukazala na to da je krivulja rasta broja novozaraženih ublažena, ali ne dovoljno.

“To je tek prvi uspjeh, ali ne i trajni uspjeh”, rekla je Merkel. Cilj mjera je spuštanje vrijednosti incidencije ispod 50. U mnogim dijelovima Njemačke, poput Berlina, incidencija je trenutno preko 200.

Moguća i zabrana zimskog turizma

Njemačka kancelarka je najavila da će se njena vlada založiti za zabranu zimskog turizma do 10. januara, ali je rekla da bi to moglo biti “teško” s obzirom na stajalište Austrije po tom pitanju.

Opoziciona desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) kritizirala je nove mjere savezne i pokrajinskih vlada te je kancelarki prebacila da se mjere opet donose u uskom krugu “iza zatvorenih vrata”.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je prije svega upozorila na posljedice produženja zatvaranja na ekonomiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO