Izrađen plan reforme NATO-a

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je krajem prošle godine ocijenio da je transatlanski odbrambeni savez u stanju "moždane smrti" (EPA)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je krajem prošle godine ocijenio da je transatlanski odbrambeni savez u stanju "moždane smrti" (EPA)

Godinu dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je NATO u stanju “moždane smrti”, skupina stručnjaka izradila je plan reforme koji bi trebao osvježiti odbrambeni savez.

Izvještaj, koji je u srijedu predan predstavnicima trideset država članica, predlaže konkretne mjere kao što je bolja koordinacija u vidu češćih sastanaka ministara vanjskih poslova i sastanaka drugih formata, primjerice sastanaka ministara unutarnjih poslova o terorizmu, navodi dpa, a prenos Hina.

Stručnjaci također savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize. Sada treba nekoliko dana da države, koje bi inače trebale braniti jedna drugu, izdaju zajedničko saopćenje.

140 konkretnih preporuka

Izvještaj sadrži 140 konkretnih preporuka i počevši od utorka o njemu će raspravljati šefovi diplomatija članica NATO-a.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg bi nakon toga trebao predložiti konkretan akcijski plan, a cilj je da se to dogoditi do idućeg samita u drugom kvartalu 2021. godine. 

Macron je krajem prošle godine ocijenio da je transatlanski odbrambeni savez u stanju “moždane smrti”, ilustrirajući to nepostojanjem koordinacije u Siriji.

Stručnjaci su angažirani na prijedlog Njemačke pošto je Macronova izjava izazvala žučnu raspravu među saveznicima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO