Europa podijeljena oko otvaranja skijališta i sezone

Mjere zatvaranja zemlje u Austriji se ukidaju 7. decembra i još uvijek se ne zna što će to značiti za austrijski skijaški sektor (EPA)
Mjere zatvaranja zemlje u Austriji se ukidaju 7. decembra i još uvijek se ne zna što će to značiti za austrijski skijaški sektor (EPA)

Njemačka traži da alpske zemlje još uvijek ne otvaraju svoja skijališta kako bi borba protiv pandemije korona virusa bila efikasnija, no čini se da će dogovor s Austrijom biti teško postići, izjavila je u četvrtak kancelarka Angela Merkel, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Skijaška sezona se bliži. Pokušat ćemo na europskom nivou doći do dogovora oko zatvaranja svih skijališta“, kazala je kancelarka u njemačkom Parlamentu, dodavši da s obzirom na otpor Austrije to možda neće biti moguće.

U prvom valu pandemije na početku godine mnogi Nijemci su se zarazili u austrijskom skijalištu Ischgl, a Njemačka je još prošli mjesec izdala upozorenja za putovanja u popularna skijališta u Austriji, Italiji i Švicarskoj.

Platiti zatvaranje iz fondova

Francuska, Italija, Slovenija, Njemačka i Austrija su na samom početku zime odlučile skijališta ostaviti zatvorena, u nadi da će se otvoriti na vrhuncu sezone, ako se stopa širenja zaraze u međuvremenu smanji.

Mjere zatvaranja zemlje u Austriji se ukidaju 7. decembra i još uvijek se ne zna što će to značiti za austrijski skijaški sektor. Austrija inače nije blagonaklona zajedničkim europskim pravilima, a najviše stranih turista u Austriju dolazi iz Njemačke.

Početkom aprila, italijanski premijer Giuseppe Conte je objavio kako neće biti skijanja za Božić „jer bi imali treći val epidemije“. U ponedjeljak navečer je pozvao na zatvaranje skijališta u cijeloj Europskoj uniji tokom božićnih i novogodišnjih praznika kako bi se obuzdalo širenje virusa, što je naišlo na pomiješane reakcije. 

Tako je ured austrijskog ministra finansija Gernota Bluemela odmah upozorio kako bi zatvaranje skijališta državu koštalo približno 2,4 milijarde eura u izgubljenim prihodima tokom božićne sezone od tri sedmice.

„Ako EU uistinu želi zatvaranje, mora to platiti“, poručio je Bluemel, dodajući kako bi Unija trebala kompenzirati 80 posto tih prihoda, u skladu s programom pomoći austrijske Vlade svim poslovnim subjektima zatvorenim zbog COVID-a 19.

Nemoguće zamisliti otvaranje skijališta

Francuska Vlada je odlučila da skijališta moraju ostati zatvorena do početka 2021, iako 15. decembra stupa na snagu odluka o ukidanju strogih mjera i ponovnom otvaranju kina, muzeja i pozorišta, zbog čega su stanovnici alpskog mjesta Megeve, u podnožju Mont Blanca, ostali razočarani i frustrirani.

To se skijalište uveliko pripremalo da već prije Božića, nakon ublažavanja mjera izolacije, dočeka i ugosti ljubitelje bijelog sporta, no nakon odluke Vlade stanovnici Megevea osjećaju da su „kažnjeni“ i pitaju se zašto će, na primjer, vozovi i podzemne željeznice moći ponovo prevoziti putnike, a skijaške gondole i žičare to neće smjeti.

Predsjednik Emmanuel Macron je u utorak najavio postupno popuštanje epidemioloških mjera i kazao da je „nemoguće zamisliti“ otvaranje skijališta za Božić i Novu godinu, već da bi to radije učinio u januaru.

Švicarska, koja nije članica EU-a, već je otvorila svoja skijališta.

Pripreme u Sloveniji

Slovenski skijaški centri pripremaju se za novu sezonu kao da će ona sutra početi, uprkos velikim rezervama Vlade da s njom joj neko vrijeme ne treba računati zbog teške epidemiološke situacije.

Glasnogovornik Vlade za COVID-19 Jelko Kacin je kazao da je skijanje, a naročito masovno, u ovim uvjetima vrlo problematično, dodavši da se o cijeloj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na razini zemalja alpskoga kruga.

Izvor: Agencije


Povezane

S obzirom na visoke brojeve novozaraženih, kancelarka vjeruje da bi sadašnje mjere ograničenja kontakata mogle biti produžene i na januar.

26 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO