EU želi ubrzati stvaranje lijekova bez pristanka vlasnika patenata

Evropska unija želi ubrzati procedure stvaranja generičkih lijekova bez pristanka vlasnika patenata, pokazao je dokument EU-a o potezu čiji je cilj zaobići zaštitu intelektualnog prava u vanrednim situacijama.

Takozvano obavezno davanje dozvola dopušteno je u pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u vanrednim situacijama te se može primijeniti i u pandemiji korona virusa.

“[Evropska] Komisija vidi potrebu osiguravanja da postoje djelotvorni sistemi obaveznog davanja dozvola, kako bi se koristili kao zadnja opcija i sigurnosna mreža kad ne uspiju svi drugi pokušaji oko intelektualnog vlasništva”, piše u dokumentu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ta mjera, ako se ikad primijeni, državama EU-a bi omogućila da proizvode generičke lijekove bez pristanka farmaceutskih kompanija koje su ih razvile, iako bi zadržale intelektualno pravo.

Obavezno davanje dozvola

Prijedlog je dio akcijskog plana EU-a o intelektualnom vlasništvu kojem je većinom cilj jačanje zaštite evropskih kompanija u odnosu na inozemne aktere.

Zastupnici i aktivisti su u prvim mjesecima pandemije pozivali EU da koristi pravilo WTO-a da dobije pristup potencijalnim vakcinama i lijekovima za korona virus, većinom proizvedenim van Evrope.

Evropska komisija je do sada odbijala to učiniti te je postigla nekoliko milijardi eura vrijedne dogovore s farmaceutskim kompanijama kako bi osigurala vakcine i lijekove.

No, pandemija COVID-19 dovela je do ponovnog razmatranja postojećih procedura, koje su većinom u ovlasti evropskih nacionalnih vlada.

“Komisija poziva države članice da osiguraju da su njihovi alati što djelotvorniji; primjerice, da uspostave ubrzane procedure za obavezno davanje dozvola u izvanrednim situacijama”, piše u dokumentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO