EU želi smanjiti cijene lijekova

Zastupnici Evropskog parlamenta raspravljali su u četvrtak na plenarnoj sjednici o Farmaceutskoj strategiji za Evropu (EPA)

Nova evropska farmaceutska strategija omogućit će smanjenje cijene lijekova i vraćanje farmaceutske proizvodnje u Evropu, ocijenio je u četvrtak hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, pozivajući na zajedničku evropsku nabavu lijekova, prenijela je Hina.

Zastupnici Evropskog parlamenta raspravljali su u četvrtak na plenarnoj sjednici o Farmaceutskoj strategiji za Evropu, koju je Evropska komisija usvojila u srijedu, a čiji je cilj zagarantovati pristup inovativnim i cjenovno pristupačnim lijekovima te podržati konkurentnost, inovacijske kapacitete i održivost farmaceutske industrije u Uniji.

Sokol je u raspravi pozvao na zajedničku evropsku nabavku lijekova kako bi se snizile cijene za građane i zdravstvene sisteme, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Nestašica lijekova dugogodišnji je problem koji se dodatno aktualizirao pojavom trenutne pandemije. Iako je Evropska unija najveći svjetski izvoznik farmaceutskih proizvoda, glavni izazov je što se gotovo 80 posto aktivnih sastojaka za proizvodnju lijekova uvozi iz trećih država.

Sokol je predstavio istraživanje Farmaceutskog udruženja Evropske unije iz 2019. godine koje je obuhvatilo 24 države članice i u kojem se navodi da su njihove apoteke imale problema s nestašicom lijekova.

“Farmaceutska industrija mora se dovesti i u slabije razvijene krajeve Europske unije kako bismo ostvarili samodostatnost gdje god je to moguće. Da bismo to uspjeli, evropska ulaganja putem niza instrumenata, kao što su Obzor, EU za zdravlje, InvestEU, Digitalna Evropa i posebno kohezijska politika moraju stvarati sinergije”, rekao je Sokol.

Jedan od konkretnih modela buduće evropske saradnje kojom možemo sniziti cijene lijekova tiče se pristupa inovativnim lijekovima, koji nisu dostupni prvenstveno zato što su skupi. Model koji bi omogućio veću dostupnost skupih lijekova je zajednička evropska javna nabava, kazao je.

“Matematika je jednostavna: ako Europska unija pregovara kao cjelina, pregovaračka pozicija država članica bit će znatno povoljnija, a konačna cijena lijekova za zdravstvene sustave i građane jeftinija. Vrijeme je da zajedničkom nabavom omogućimo niže cijene skupih lijekova, primarno za rijetke bolesti i dječje karcinome”, istaknuo je.

Izbjegavanje nestašica

Osim toga, Sokol je istaknuo kako je nužno usmjeriti se na osiguravanje lanaca opskrbe, sisteme prijave nestašica, povećanu transparentnost zaliha te jačanje mehanizama za praćenje, upravljanje i izbjegavanje nestašica. Provedba strategije mora osigurati uklanjanje razlika u pristupu i cijeni lijekova te da se ne ponove izvozne restrikcije medicinskih proizvoda protivne evropskom pravu i slobodi kretanja roba na unutarnjem tržištu.

“Realizacija ove strategije jedan je od mnogih koraka koje moramo poduzeti da svi građani doista žive u Evropskoj zdravstvenoj uniji”, zaključio je Sokol.

Nova farmaceutska strategija EU-a temelji se na četiri stuba. Evropska komisija želi osigurati pristup cjenovno prihvatljivim lijekovima za pacijente i podržati konkurentnost, inovacije te održivost farmaceutske industrije u Evropskoj uniji. Uz to, poticat će se razvoj visokokvalitetnih, sigurnih, učinkovitih i zelenijih lijekova. Poučeni pandemijom korona virusa, i zastupnici i Evropska komisija na istom su tragu – ključno je raditi na jačanju mehanizama za pripravnost i odgovor na krizne situacije te diverzifikaciji i uspostavljanju sigurnih lanaca opskrbe kojima se želi riješiti problem nedostatka lijekova.

Pandemija korona virusa podsjetila nas je da su zdravlje i životi ljudi neprocjenjivi. Zato moramo našim građanima osigurati pristup učinkovitim, provjerenim, sigurnim i povoljnim lijekovima. Farmaceutska industrija treba biti naš partner u dijalogu jer je neizostavan akter u ispunjenju ciljeva koje postavljamo u zaštiti zdravlja, rekla je hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO