Cavusoglu sa Stoltenbergom: Tretman našeg broda je neprihvatljiv

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu obavio je telefonski razgovor s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu obavio je telefonski razgovor s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, tokom kojeg je ocijenio neprihtvaljivim pretres turskog broda na Medirteranu, nazivajući pretres nezakonitim, javlja agencija Anadolija. 

Cavusoglu se oglasio putem Twittera te se dotakao telefonskog razgovora s šefom NATO-a.

Naveo je kako je tokom razgovora bilo riječi o pretresu turskog broda, kao i o pripremama za sastanak ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a, koji biti održan sljedeće sedmice.

“Naglasio sam da je tretman našeg broda neprihvatljiv. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima u vezi s istočnim Mediteranom, Afganistanom, Libijom i Nagorno-Karabahom”, naveo je Cavusoglu.

Brod plovio prema Libiji

Ankara će preduzeti potrebne korake na svim poljima protiv operacije Evropske unije “Irini” zbog ilegalne pretrage broda pod turskom zastavom koji je išao prema Libiji, saopštilo je u srijedu Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske.

Vijeće je najoštrije osudilo nezakoniti pretres broda protekle sedmice od strane njemačke fregate koja je dio operacije “Irini”, čiji je navodni cilj provođenje embarga Ujedinjenih nacija na oružje Libiji.

Brod pod turskom zastavom prevozio je u Libiju boje, materijale za farbanje i humanitarnu pomoć, a operacija EU-a je od tada priznala da nezakonita potraga nije dovela do pronalaska “ilegalnih materijala“, saopćno je.

Izvor: Agencije