Australija otpušta komandose zbog likvidacija u Afganistanu

Australske trupe bile su dio međunarodne koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv talibana nakon što je ta oružana grupa svrgnuta 2001.
Australske trupe bile su dio međunarodne koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv talibana nakon što je ta oružana grupa svrgnuta 2001.

Australija će otpustiti najmanje deset pripadnika specijalnih vojnih snaga nakon objave izvještaja sa pouzdanim dokazima o nezakonitim likvidacijama u Afganistanu, javlja u četvrtak ABC, prenosi Reuters na koga se poziva Hina.

U nezavisnom izvještaju u redigiranom obliku navode se dokazi kako su 19-orica australskih vojnika ubila 39 nenaoružanih afganistanskih zarobljenika i civila. Izvještaj je sastavio državni sudac koga je imenovao glavni inspektorat australske vojske. 

U izvještaju nije identificiran niti jedan od 19 vojnika. Radi se o bivšim i sadašnjim vojnicima koji su suočeni s mogućim sudskim progonom.

Izvinjenje Afganistanu

Kako ABC javlja, za sada je službenu obavijest o otpustu iz vojske primilo deset vojnika koji su bili svjedoci ili učesnici i nisu dio grupe od 19 vojnika kojima prijeti podizanje optužnice za kazneno djelo.

Njihov identitet se u izvještaju također ne otkriva.

Ministarstvo odbrane Australije za sada ne komentira tu vijest.

Najviši australski vojni zvaničnik se prošle sedmice, nakon objave izvještaja, izvinio Afganistanu.

Australske trupe bile su dio međunarodne koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv talibana nakon što je ta oružana grupa svrgnuta 2001. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO