Assangeova partnerica moli Trumpa za pomilovanje

Juliana Assange je nedavno uhapšen, nakon sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu (Arhiva)

Partnerica osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea apelovala je u poruci na Twitteru, postavljenoj danas, na Dan zahvalnosti, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da ga pomiluje.

Stella Moris je uz poruku na Twitteru objavila sliku njihovo dvoje male djece i napisala: „Ovo su Julianovi sinovi Max i Gabriel. Potreban im je otac. Našoj porodici je potrebno da ponovo bude cijela. Molim vas vratite ga kući prije Božića“.

Četrdesetdevetogodišnji Assange nalazi se u visokoosiguranom britanskom zatvoru dok čeka odluku sudije o tome da li može biti izručen SAD-u da tamo odgovara za optužbe za špijunažu.

Moris je rekla da je on više od sedmicu izolovan u svojoj ćeliji zbog izbijanja žarišta korona virusa u njegovom zatvorskom bloku.

Može dobiti 175 godina zatvora

Assange je četiri sedmice prisustvovao ročištu o izručenju u Centralnom krivičnom sudu u Londonu u septembru i oktobru.

Sudija u tom slučaju rekla je da će objaviti odluku 4. januara.

Američki tužioci optužili su Assangea po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave tajnih američkih vojnih dokumenata preko WikiLeaksa prije deset godina.

Za te optužbe može se dobiti ukupno 175 godina zatvora.

Assangeova odbrana navodi da je on novinar i da ima prava na zaštitu po Prvom amandmanu američkog Ustava za objavljivanje procurjelih dokumenata koji su otkrili djelovanje američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Jamal Khashoggi, Irina Slavina, Julijan Assange i dvojica francuskih reportera žrtve su ‘savremenog i demokratskog svijeta’.

Mišljenje autora
Published On 04 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO