Von der Leyen: Prvi vakcinisani u Evropi prije kraja godine

Situacija s pandemijom i dalje je ozbiljna, upozorava Ursula von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavljuje da će prvi građani Evrope biti vakcinisani protiv COVID-19 već prije kraja decembra ove godine.

U govoru pred Evropskim parlamentom upozorila da, i pored “svjetla na kraju tunela”, ne smije biti brzog popuštanja mjera uvedenih protiv širenja korona virusa.

“Situacija s pandemijom i dalje je ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, COVID-19 je bio uzrok smrti broj 1 u Evropskoj uniji prošle sedmice. Bolnice su i dalje pod pritiskom, znam da vlasnici radnji, barmeni i konobari žele ukidanje ograničenja, ali ne smijemo ponavljati iste greške. Prebrzo i previše opuštanje riskira treći val poslije Božića”, poručila je Von der Leyen.

‘Svjetlo na kraju u tunela’

Naglašava da će ovaj Božić u EU biti drugačiji i tiši, ali da ima i dobrih vijesti.

“Evropska komisija je do sada osigurala ugovore sa šest kompanija. Prvi evropski građani mogli bi se već vakcinisati prije kraja decembra. Napokon je svjetlo na kraju tunela”, kaže.

Von der Leyen je pozvala zemlje članice EU-a da odmah pripreme logistiku za raspoređivanje miliona doza vakcina, što podrazumijeva milione šprica, hladna skladišta, organizaciju centara za vakcinaciju i obuku osoblja.

Izvor: Agencije