Donatori obećali Afganistanu 12 milijardi dolara pomoći

Afganistan je zemlja teško razrušena višegodišnjim ratom (EPA)

Vlade širom svijeta obećale su 12 milijardi dolara pomoći za Afganistan do 2024. godine, ali pod određenim uvjetima, izjavio je finski ministar za razvoj i trgovinu Ville Skinnari na kraju dvodnevne donatorske konferencije.

“Donatori su obećali više od tri milijarde dolara za prvu godinu u okviru četverogodišnjeg plana”, od 2021. do 2024. “uz godišnji angažman koji bi trebao ostati isti svake godine, što čini 12 milijardi dolara kroz četiri godine”, rekao je on, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

To je manje od 15 milijardi dolara koje su obećane na ranijoj međunarodnoj konferenciji za Afganistan 2016. godi8ne, ali je ova ipak održana u jeku pandemije korona virusa.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Mohamad Hanef Atmar pozdravio je tu najavu o pomoći.

Vrijeme velikih prilika i neizvjesnosti

“To je doista iznimno velikodušno… Upravo prolazimo kroz jednu od najvećih tragedija u historiji, pandemiju COVID-19. Iznimno smo zahvalni što je u ovom trenutku zajedničke patnje vaše zauzimanje za Afganistan i dalje snažno”, rekao je on.

Međunarodna zajednica obećala je novu novčanu pomoć Afganistanu, ali je upozorila da će to uvjetovati očuvanjem demokratskih stečevina, posebno zaštitom ženskih prava.

Svi sudionici donatorske konferencije, koja je, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, u ponedjeljak i u utorak održana u Ženevi, imali su na umu mirovne pregovore koji se upravo vode u Dohi i u kojima sudjeluju afganistanske vlasti i talibanski pobunjenici.

“Ovo je vrijeme iznimnih prilika, ali i vrijeme velike nesigurnosti”, istaknula je predstavnica UN-a u Afganistanu Deborah Lyons, objavio je AFP.

“Afganistan mora napredovati, a ne nazadovati”, istaknula je.

Naš doprinos nije neispisani ček

Postoji strah od povratka na vlast talibana, koje je međunarodna koalicija 2001. godine srušila sa vlasti i koji, čini se, imaju inicijativu na terenu, i od obnove njihova okrutnog režima koji je Afganistanke lišio njihovih prava.

“Talibani se moraju jače zauzimati za mir”, zatražio je Josep Borrell, šef evropske diplomatije.

Pozvao je na trenutni prekid nasilja, koje je u porastu jer talibani žele osvajanjem terena steći prednost u pregovorima.

Evropska unija je obećala “pomoć u iduće četiri godine” vrijednu 1,2 milijarde eura, koliko je najavila i 2016. godine na konferenciji u Briselu.

I Kanada je upozorila da će “svoj udio odrediti ovisno o tome što se događa” za pregovaračkim stolom.

Nizozemska predstavnica bila je još direktnija: “Naš doprinos nije neispisani ček.”

SAD najavio povlačenje dijela vojnika

U podužem govoru iz Kabula putem videoveze, predsjednik Ashraf Gani pozvao je međunarodne donatore da ne okrenu leđa njegovoj zemlji.

“Pozivamo naše međunarodne partnere da nam pomognu da napravimo više s manje finansijskih sredstava“, dodao je on.

“Želim biti jasan: i dalje smo čvrsto opredijeljeni za pregovore s talibanima… Moramo zaustaviti nasilje koje prijeti našim životima, a našoj djeci oduzima djetinjstvo”, kazao je Gani.

Mnogi analitičari smatraju da bi veća pomoć međunarodnih donatora pomogla afganistanskoj vladi u pregovorima s talibanima, koje je obradovalo potpisivanje ugovora s Washingtonom u februaru o potpunom povlačenju američkih vojnika do sredine 2021. godine, koje su proslavili kao pobjedu nad Amerikancima.

No, za Kabul će stanje na terenu ipak biti malo teže, jer su iz SAD-a prošle sedmice najavili povlačenje oko 2.000 vojnika iz zemlje do sredine januara.

Izvor: Agencije