Vakcina Sputnik V za Ruse besplatna, 20 dolara za strance

Masovna vakcinacija u Rusiji previđena je za narednu godinu i bit će dobrovoljna (EPA)
Masovna vakcinacija u Rusiji previđena je za narednu godinu i bit će dobrovoljna (EPA)

Dvije doze ruske vakcine Sputnik V koštat će manje od dvadeset američkih dolara na međunarodnom tržištu, a za ruske državljane će biti besplatne, saopćeno je danas na zvaničnom Twitter profilu Sputnjik V, prenosi agencija Tanjug.

Prethodno je šef Ruskog državnog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitrijev rekao kako će Rusija svoju vakcinu protiv COVID-a 19 Sputnik V naplaćivati manje od rivala, jer Moskva namjerava proizvesti više od milijardu doza u državi i inostranstvu naredne godine.

On je to izjavio nakon što su RDIF i Nacionalni centar Gamaleja saopćili kako novi podaci kliničkog ispitivanja bazirani na osnovu 39 potvrđenih slučajeva i 18.794 pacijenta koji su dobili obje doze vakcine, pokazuju kako je Sputnik V efikasan 91,4 posto 28. dana i iznad 95 posto 42. dana.

U prometu 117.000 vakcina

Potpredsjednica ruske Vlade Tatjana Golikova saopćila je danas kako je u promet pušteno 117.000 vakcina protiv korona virusa Sputnik V, a do kraja godine je planirano da se proizvede više od dva miliona doza, prenosi agencija Fonet pozivajući se na ruske medije.

Vakcinacija će se prvo provoditi kod osoba koja spadaju u rizične grupe – medicinski i pedagoški radnici, rekla je Golikova. Prema njenim riječima, masovna vakcinacija predviđena je za narednu godinu i bit će dobrovoljna.

Golikova je, na sjednici Koordinacijskog vijeća opunomoćenika za ljudska prava, podsjetila kako su u Rusiji za sada registrirane dvije vakcine, Sputnjik V i EpiVacCorona  koju je proizveo Novosibirski naučni centar Vektor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO