U eksploziji u Afganistanu deseci žrtava

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad
Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad

U eksploziji u centralnoj afganistanskoj provinciji Bamiyan poginulo je najmanje 14 ljudi, a ranjeno je još 45, rekli su provincijski zvaničnici u utorak, dok se u Ženevi istovremeno odvija međunarodna konferencija za pomoć Afganistanu.

Eksploziv je sakriven kraj puta u glavnoj tržnici u gradu Bamiyan, u kojoj je ubijeno 12 civila i dva saobraćajna policajca, a ranjeno je još 45 ljudi, kazao je Zabardast Safai, šef policije provincije, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Međunarodna zajednica, koja, zbog pandemije korona virusa, uglavnom održava sjednice virtualnim putem, obećala je u utorak novu novčanu pomoć Afganistanu, ali je upozorila da će to usloviti očuvanjem demokratskih stečevina i zaštitom ženskih prava.

Mirovni pregovori u Dohi

Govornici, koji su se smjenjivali jedan za drugim, obećali su finansijsku pomoć u okviru novog četverogodišnjeg plana od 2021. do 2024. godine.

No, svi učesnici donatorske konferencije, koja se, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u ponedjeljak i u utorak održava u Ženevi, imaju na umu mirovne pregovore koji se upravo vode u Dohi i u kojima učestvuju afganistanske vlasti i talibanski pobunjenici.

Postoji strah od povratka na vlast talibana, koje je međunarodna koalicija 2001. godine srušila sa vlasti i koji, čini se, imaju inicijativu na terenu.

Evropska unija je obećala “pomoć u iduće četiri godine” vrijednu 1,2 milijarde eura, koliko je najavila i 2016. godine na konferenciji u Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO