Svjedok na turskom sudu: Bin Salmanov savjetnik prijetio Khashoggiju

Turski sud je danas na spisak od spisak 20 saudijskih zvaničnika kojima se već sudi u odsustvu, dodao još šest optuženih (EPA)

Svjedok na turskom sudu rekao je da je ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi primio prijetnje od bivšeg savjetnika saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. 

Khashoggiju je prijetio Saud al-Kahtani, rekao je svjedok na drugom suđenju 26 osumnjičenika na sudu u Istanbulu, objavio je Christian Mihr iz organizacije za slobodu medija Reporteri bez granica (RSF) za agenciju dpa, prenosi Hina.

“Khashoggi je govorio o telefonskom razgovoru s Kahtanijem dok je živio u Washingtonu, rekavši da on zna gdje (Khashoggi) živi sa svojom djecom”, napisala je na Twitteru direktorica međunarodnih kampanja RSF-a Rebecca Vincent. 

Turski sud je danas na spisak od spisak 20 saudijskih zvaničnika kojima se već sudi u odsustvu, dodao još šest optuženih, prenijeli su državni mediji.

Još šest optuženika

Na današnjem ročištu u Istanbulu, tek drugom na suđenju započetom prije četiri mjeseca, sud je prihvatio drugu optužnicu dodajući imena još šestorice saudijskih zvaničnika, prenosi Reuters.

Najnovija optužnica optužuje vicekonzula i atašea za “ubistvo s predumišljajem sa monstruoznom namjerom”. Još četvorica, također saudijski državljani, optuženi su za uništavanje, prikrivanje ili neovlašteno podmetanje dokaza.

Suđenje 26 osumnjičenika u odsustvu nastavit će se 4. marta. 

Khashoggi je ubijen 2018. nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papire za vjenčanje sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz koja ga je čekala ispred zgrade. 

Turski dužnosnici smatraju da su Khashoggija ubili saudijski plaćenici, a da je njegovo tijelo potom raskomadano i izvučeno iz konzulata.

Ostaci kolumnista Washington Posta, žestokog kritičara saudijskog prijestolonasljednika, nikad nisu pronađeni. 

Saudijsko suđenje

Prvo saslušanje na procesu u Istanbulu počelo je u julu, prvobitno protiv 20 Saudijaca. Među njima su bili Kahtani i Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik čelnika saudijske obavještajne službe. 

Turska je u septembru dodala još šestero osumnjičenika za koje traži između pet godina kazne do doživotnog zatvora. 

Saudijski sud je ranije u septembru osudio petero ljudi na dvadeset godina zatvora, ublaživši ranije izrečene smrtne presude. 

Izvor: Agencije