Službeno potvrđene Bidenove pobjede u Pennsylvaniji i Nevadi

Pobjeda Joea Bidena u saveznoj državi u Pennsylvaniji u utorak je službeno potvrđena, što je novi udarac za dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, nakon potvrde u ponedjeljak da je njegov demokratski protivnik pobijedio i u Michigenu.

Bidenova pobjeda potvrđena je i u Nevadi.

Dužnosnica za izborni proces u Pennsylvaniji Kathryn Boockvar “danas je potvrdila rezultate”, tvitao je Tom Wolf, demokratski guverner te države, prenosiHina, pozivajući se na AFP.

Precizirao je da je potpisao certifikat kojim se potvrđuje pobjeda Bidena i izabrane potpredsjednice Kamale Harris u toj državi na sjeveroistoku zemlje, koja daje 20 elektora.

Izborna komisija Michigana u ponedjeljak je potvrdila rezultate predsjedničkih izbora, održanih 3. novembra, prema kojima je u toj državi pobijedio Biden.

Sud Nevade potvrdio rezultat

 

Vrhovni sud Nevade presudio je danas da je Biden u toj državi pobijedio Trumpa, čime je ozvaničen rezultat glasanja.

Ta jednoglasna odluka sedam nestranačkih sudija potvrđuje Bidenovih šest elektorskih glasova iz te američke države.

Bajden je pobijedio u Nevadi sa 33.596 glasova prednosti.

Elektori iz svih saveznih država trebaju se 14. decembra sastati na izbornom kolegiju i formalno potvrditi novog predsjednika.

Biden je na izborima osvojio 306 glasova elektora, što je 36 više od potrebnog praga od 270.

Dok većina republikanaca ili podržava Trumpove napore na osporavanju izbornih rezultata ili ostaje tiha, sve je veći broj onih republikanaca koji ga pozivaju da prizna rezultat i pomogne prebacivanje ovlasti na Bidenovu administraciju.

Trump je ovlastio je u ponedjeljak ključnu saveznu agenciju da počne raditi s prelaznim timom izabranog predsjednika Bidena, iako i dalje kani nastaviti borbu za promjenu izbornih rezultata.   

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO