Erdogan i Putin o zajedničkom centru u Nagorno-Karabahu

Turska i Rusija su potpisale memorandum za uspostavljanje zajedničkog centra za praćenje mirovnog sporazuma u Nagorno-Karabahu
Turska i Rusija su potpisale memorandum za uspostavljanje zajedničkog centra za praćenje mirovnog sporazuma u Nagorno-Karabahu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak u telefonskom razgovoru ruskom kolegi Vladimiru Putinu da očekuje da zajednički nadzorni centar, koji će biti uspostavljen u Nagorno-Karabahu, uskoro počne s radom.

Erdogan je kazao Putinu da bi centar trebao postati aktivan što je prije moguće, “kao dio koraka preduzetih za rješavanje sukoba oko Nagorno-Karabaha i dolaska trajne stabilnosti u regiji”, navodi se u saopćenju Direktorata za komunikacije Turske.

Azerbejdžan i Armenija potpisali su 10. novembra sporazum, uz posredovanje Rusije, o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnom rješenju, prenosi Anadolija.

Turska i Rusija su od tada potpisale memorandum o razumijevanju za uspostavljanje zajedničkog centra za praćenje mirovnog sporazuma.

Centar će biti uspostavljen na azerbejdžanskim teritorijama.

‘Jačanje bilateralnih odnosa Turske i Rusije’

Erdogan je napomenuo da tokom procesa provođenja “armenskoj strani ne bi trebalo dopustiti da otežava trajno rješenje i izbjegava svoje odgovornosti preuzete sporazumom o prekidu vatre”, naglasivši azerbejdžansku osjetljivost zbog povratka cijele svoje teritorije.

Dvojica lidera također su razgovarali o načinima za jačanje bilateralnog obima trgovine i veza te o razvoju događaja u Nagorno-Karabahu, Siriji i Libiji, navodi se u saopćenju.

Erdogan je rekao da nije moguće razumjeti kritike ostalih supredsjedatelja Minske grupe u vezi s mirovnim naporima.

Turski predsjednik je naglasio potrebu za brzim i konkretnim koracima na okončanju rata u Siriji i izrazio uvjerenje u nastavak tursko-ruske saradnje u političkim i vojnim pregovorima za zaštitu jedinstva i integriteta Libije.

Izvor: Agencije


Povezane

Armenske trupe povlače se iz regije Agdam, a u skladu s mirovnim pregovorom potpisanim s Azerbajdžanom. To je prilika za mnoge – prije nekoliko desetljeća raseljene s tog područja – da se vrate kućama.     

Azerbejdžanska vojska ušla je u Agdam, koji je bio pod armenskom kontrolom skoro trideset godina. To je jedno od tri područja koja Armenija mora vratiti kao dio dogovora o prekidu vatre, kojim će se okončati šestotjedne borbe oko sporne regije Nagorno-Karabah. Dok Azeri slave, Armenci tuguju zbog gubitka zemlje za koju su dugo tvrdili da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO