Cavusoglu: EU treba priznati greške prema Turskoj

Cavusoglu: Uvjereni smo da bismo u tom slučaju mogli uspostavljati mnogo produktivnije odnose za obje strane
Cavusoglu: Uvjereni smo da bismo u tom slučaju mogli uspostavljati mnogo produktivnije odnose za obje strane

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas kako ta država očekuje od Europske unije da shvati svoje greške i vidi vrijednosti koje bi članstvo Turske dodalo Uniji, javlja agencija Anadolija.

„Uvjereni smo da bismo u tom slučaju mogli uspostavljati mnogo produktivnije odnose za obje strane“, kazao je on u obraćanju Parlamentarnoj komisiji za izradu nacrta budžeta u Ankari.

Šef turske diplomatije je istakao kako i situacije na istočnom Mediteranu i Egejskom moru imaju refleksije na odnose između Turske i EU-a.

„Neke članice Evropskoj uniji prosljeđuju bilateralne probleme koje imaju sa Turskom. Te zemlje se tako kriju iza takozvane maske solidarnosti članstva“, kazao je Cavusoglu.

Istakao je i kako Turska u svakom kontaktu sa EU zagovara konstruktivni dijalog.

U kontaktu sa SAD-om

Komentirajući i odnose između Turske i Sjedinjenih Američkih Država, Cavusoglu je kazao kako te dvije države imaju različite poglede na niz regionalnih tema, uključujući i situacije u Siriji i Libiji te je dodao kako Turska zato pokušava djelovati u kontaktu i koordinaciji sa SAD-om, svojim saveznikom iz Sjevernoatlantske alijanse (NATO).

„U SAD-u su održani izbori. Uložit ćemo neophodne napore kako bismo pomjerili naše odnose u pozitivnom smjeru i na bazi strateških interesa obje zemlje“, kazao je on.

Šef turske diplomatije je također kazao kako će u narednom periodu važno biti da Turska i SAD otvore nove stranice odnosa na poljima ekonomije, politike i sigurnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO