UN: Zatvaranje zbog COVID-a 19 neće dovesti do očekivanog pada emisija

WMO je projicirani pad za 2020. opisao kao "sićušno odstupanje" (Reuters)

Nivo ugljen-dioksida u atmosferi nastavila je rasti ove godine uprkos očekivanom padu nakon zatvaranja zbog COVID-a 19, rekla je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak.

Mnogi su naučnici ove godine očekivali najveći godišnji pad emisije ugljika generacijama jer su zbog mjera za suzbijanje korona virusa avioni prizemljeni, brodovi su u lukama, a putnici kod kuće.

Međutim, WMO je projicirani pad za 2020. opisao kao “sićušno odstupanje” i rekao je da rezultirajući utjecaj na koncentraciju ugljen-dioksida koja pridonosi globalnom zatopljenju neće biti veći od uobičajenih godišnjih kolebanja.

“… Kratkoročno se utjecaj zatvaranja zbog COVID-a 19 ne može razlikovati od prirodne varijabilnosti”, navodi se u Biltenu WMO-a posvećenom emisiji stakleničkih plinova.

Godišnji izvještaj koji je objavila agencija UN-a sa sjedištem u Ženevi mjeri atmosfersku koncentraciju plinova – ugljen-dioksida, metana i dušikovog oksida – koji zagrijavaju našu planetu i pokreću ekstremne vremenske prilike.

Godišnji porast nadmašuje prosjek

Razine ugljen-dioksida, produkta sagorijevanja fosilnih goriva koji najviše pridonosi globalnom zatopljenju, dosegle su novi rekord od 410,5 dijelova na milion u 2019. godini.

Godišnji porast veći je nego prethodne godine i nadmašuje prosjek u posljednjem desetljeću.

“Takva stopa rasta još nije viđena u historiji naših mjerenja”, rekao je generalni sekretar WMO-a profesor Petteri Taalas, referirajući se na porast od 2015. godine i pozivajući na “održivo poravnanje krivulje (emisija)”.

Globalni podaci još nisu dostupni za 2020., rekao je WMO.

Kao i druge naučne organizacije, WMO je rekao da očekuje da će ove godine globalne emisije ugljika pasti zbog mjera protiv COVID-a 19, što je preliminarno procijenio na 4,2-7,5 posto.

Takav pad ne bi doveo do pada atmosferskog ugljen-dioksida, već bi privremeno usporio brzinu rasta na ljestvici koja spada u normalne varijacije, navodi se.

Bez obzira na to što danas radimo na suzbijanju emisija, velik dio ugljen-dioksida emitiran prije nekoliko desetljeća ostao je u atmosferi i pridonosi globalnom zatopljenju, rekli su klimatski naučnici.

Tokom razdoblja između 2018. i 2019. koncentracije metana koji više ‘zarobljava’ toplinu porasle su nešto niže od prethodnog razdoblja, ali i dalje iznadprosječno tokom razdoblja od posljednjih deset godina.

Razine dušikovog oksida, koje nagrizaju ozonski atmosferski omotač i izlažu ljude štetnim ultraljubičastim zrakama, također su se povećale u 2019. godini, ali sporije nego prethodne godine i usporedno s prosječnim rastom tokom posljednjeg desetljeća.

Izvor: Agencije