Siromašnim zemljama dvije milijarde doza vakcina

NICEF svake godine distribuira preko dvije milijarde doza vakcina za rutinska vakcinisanja (EPA)

Zemlje u razvoju dobit će sljedeće godine u “mamutskoj operaciji” gotovo dvije milijarde doza vakcina za COVID-19, objavila je agencija UN-a za djecu UNICEF.

UNICEF je objavio da je pokrenuo saradnju s 350 avio i logističkih kompanija kako bi se dostavila potrebna vakcina i injekcije u siromašne zemlje poput Burundija, Afganistana i Jemena u sklopu COVAX-a, globalnog plana za distribuciju vakcina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Sarađivat ćemo na tom planu kako bismo za tu historijsku, mamutsku operaciju osigurali dovoljan transportni kapacitet”, rekla je direktorica UNICEF-ovog odjela za opskrbu Etleva Kadilli, prenosi Hina.

Cilj COVAX-a, projekta koji zajednički vode WHO, skupina GAVI i Koalicija za epidemiološku pripremljenost, je spriječiti pojedine zemlje da nagomilavaju zalihe vakcina za COVID-19, te osigurati vakcine za sve najugroženije grupe u svim zemljama svijeta.

Čelnici 20 najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u G20 su na virtuelnom sastanku u subotu i nedjelju obećali da će osigurati pravednu raspodjelu vakcina, lijekova i testova, kako siromašne zemlje ne bi bile izostavljene.

Pristup vakcini

Čak i prije početka pandemije pristup vakcini nije bio jednak za sve, jer oko 20 miliona beba nije moglo dobiti vakcine koje bi ih zaštitile od teških bolesti, invaliditeta ili smrti, objavio je WHO.

“Trebamo svu raspoloživu pomoć dok se pripremamo za dostavu doza vakcina, injekcija, te zaštitne opreme kako bi se zaštitili zdravstveni radnici širom svijeta”, rekla je Kadilli, dužnosnica UNICEF-a koji je najveći pojedinačni kupac i distributer vakcina na svijetu.

Bez obzira na aktuelnu pandemiju, UNICEF svake godine distribuira preko dvije milijarde doza vakcina za rutinska vakcinisanja u gotovo 100 zemalja svijeta.

Očekuje se da bi do kraja ove godine zdravstveni regulatori mogli odobriti prve vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Agencije