Saudijska Arabija negira sastanak MBS-a i Netanyahua

Izraelski mediji ranije su objavili kako je premijer Izraela Benjamin Netanyahu imao tajne razgovore u Saudijskoj Arabiji u nedjelju sa princom Mohammedom bin Salmanom (EPA)

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije negirao je u ponedjeljak navode kako je održan sastanak između princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i izraelskih zvaničnika u nedjelju, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

“Vidio sam medijske izvještaje o navodnom sastanku između njegovog veličanstva prijestolonasljednika i izraelskih zvaničnika tokom nedavne posjete američkog državnog sekretara Mikea Pompea. Takav sastanak se nije desio. Jedini zvaničnici koji su bili prisutni su bili saudijski i američki”, objavio je Twitteru šef saudijske diplomatije, princ Faisal bin Farhan al-Saud.

Izraelski mediji ranije su objavili kako je premijer Izraela Benjamin Netanyahu imao tajne razgovore u Saudijskoj Arabiji u nedjelju s princom bin Salmanom, poznatim i kao MBS.

Vijest koju su prenijeli izraelski javni servis Kan i drugi mediji dolazi nekoliko sedmica nakon što je Izrael postigao dogovore o uspostavljanju odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom.

Dogovori su postignuti uz posredovanje administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji odlazi sa ove pozicije za manje od dva mjeseca.

Višedecenijski stav Arapske lige

Postojale su brojne špekulacije, u Izraelu i SAD-u, da bi Washington mogao nagovoriti još neke arapske države na sličan korak prije zakletve izabranog predsjednika Joea Bidena.

Američki državni sekretar Pompeo, koji je bio u Izraelu prošle sedmice, također je učestvovao u navodnim razgovorima, prenosi diplomatski dopisnik Kana.

Pompeo je potvrdio kako je bio u Neomu, na Crvenom moru, u sklopu bliskoistočne turneje, i susreo se s MBS-om.

Javno, Saudijska Arabija je objavila kako će se držati višedecenijske pozicije Arapske lige da neće imati veze s Izraelom dok se ne riješi njegov sukob s Palestincima.

Palestinci su osudili sporazume o normalizaciji kao “nož u leđa”, pozvavši arapske države da i dalje imaju čvrst stav prema Izraelu dok on ne okonča okupaciju palestinskih teritorija i pristane na formiranje palestinske države.

Izvor: Al Jazeera i agencije