Počela zajednička vojna vježba šest arapskih zemalja u Egiptu

Aaktivnosti u okviru vježbe će se održavati do 26. novembra (Reuters)

Šest arapskih zemalja započelo je zajedničku vojnu vježbu u vojnoj bazi “Mohammed Najib” na sjeverozapadu Egipta, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik egipatske vojske pukovnik Tamir er-Rifai naveo je da Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Jordan, Bahrein i Sudan učestvuju u vojnoj vježbi pod nazivom “Arapski mač”.

Konstatovano je da će se aktivnosti u okviru vježbe održavati između 17. i 26. novembra.

Podvučeno je da su vojnici i oprema zemalja učesnica u vježbi prebačeni u Egipat zračnim i pomorskim putem, a objavljeno je da su u vježbi učestvovale kopnene, zračne i pomorske snage šest država.

Bez učešća Kuvajta

“U okviru vježbe, čiji je cilj jačanje vojne saradnje između arapskih zemalja, primijenjene su metode standardizacije koncepata indoktrinacije, pravilno izvršavanje zadatka i na vrijeme, kao i organiziranje zajedničke saradnje, tehnika i vještina.”

Šest arapskih zemalja održale su zajedničku vojnu vježbu u Egiptu i u novembru 2018. godine. Kuvajt je učestvovao u vježbi prije dvije godine, ali Sudan nije. Zanimljivo je da Kuvajt nije učestvovao u ovogodišnjoj vježbi.

Izvor: Agencije