Michel i Von der Leyen pozvali Bidena na EU samit

Joe Biden izabran je za 46. američkog predsjednika (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije telefonski su u ponedjeljak razgovarali s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je pozvan da sljedeće godine sudjeluje na samitu čelnika Evropske unije.

“Michel je predložio ponovo izgradnju snažnih transatlantskih odnosa, na odnovu obostranih interesa i zajedničkih vrijednosti… Pozvao je Bidena na poseban sastanak s članovima Evropskog vijeća tokom 2021. godine kako bi razgovorali o zajedničkim prioritetima”, saopćeno je iz Evropskog vijeća.

Biden je telefonski razgovarao i s predsjednicom EK-a.

“Čestitala sam mu na pobjedi. Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU-a i SAD-a. Snažan EU i snažan SAD mogu kroz saradnju oblikovati globalni program temeljen na multilateralizmu, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima”, poručila je preko Twittera Von der Leyen.

‘Vrijeme za zajedničko djelovanje’

Michel je, prema saopćenju, rekao da sada vrijeme za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima pandemije COVID-19, ekonomskog oporavka i klimatskih promjena.

“Sada je vrijeme za udruživanje snaga. U svijetu koji se mijenja, naše partnerstvo bit će važnije no ikada kako bismo zaštitili naše građane, pokrenuli ekonomiju, zaustavili globalno zagrijavanje i stvorili sigurniji svijet. EU i SAD uvijek će imati veći utjecaj onda kada djeluju zajedno”, kazao je Michel.

Michel je zahvalio Bidenu na njegovoj podršci u provedbi ugovora o razdruživanju između EU-a i Velike Britanije.

“Taj ugovor čuva mir i stabilnost u Irskoj i u potpunosti poštuje ‘Ugovor na Veliki petak'”, kojim su završeni tridesetogodišnji sukobi katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, kaže se u saopćenju.

Izvor: Agencije