Michel i Von der Leyen pozvali Bidena na EU samit

Joe Biden izabran je za 46. američkog predsjednika (EPA)
Joe Biden izabran je za 46. američkog predsjednika (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije telefonski su u ponedjeljak razgovarali s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je pozvan da sljedeće godine sudjeluje na samitu čelnika Evropske unije.

“Michel je predložio ponovo izgradnju snažnih transatlantskih odnosa, na odnovu obostranih interesa i zajedničkih vrijednosti… Pozvao je Bidena na poseban sastanak s članovima Evropskog vijeća tokom 2021. godine kako bi razgovorali o zajedničkim prioritetima”, saopćeno je iz Evropskog vijeća.

Biden je telefonski razgovarao i s predsjednicom EK-a.

“Čestitala sam mu na pobjedi. Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU-a i SAD-a. Snažan EU i snažan SAD mogu kroz saradnju oblikovati globalni program temeljen na multilateralizmu, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima”, poručila je preko Twittera Von der Leyen.

‘Vrijeme za zajedničko djelovanje’

Michel je, prema saopćenju, rekao da sada vrijeme za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima pandemije COVID-19, ekonomskog oporavka i klimatskih promjena.

“Sada je vrijeme za udruživanje snaga. U svijetu koji se mijenja, naše partnerstvo bit će važnije no ikada kako bismo zaštitili naše građane, pokrenuli ekonomiju, zaustavili globalno zagrijavanje i stvorili sigurniji svijet. EU i SAD uvijek će imati veći utjecaj onda kada djeluju zajedno”, kazao je Michel.

Michel je zahvalio Bidenu na njegovoj podršci u provedbi ugovora o razdruživanju između EU-a i Velike Britanije.

“Taj ugovor čuva mir i stabilnost u Irskoj i u potpunosti poštuje ‘Ugovor na Veliki petak'”, kojim su završeni tridesetogodišnji sukobi katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, kaže se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO