Istanbul: Nastavlja se suđenje za Khashoggijevo ubistvo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je naređenje o Khashoggijevom ubistvu stiglo s najvišeg nivoa saudijske vlasti (AFP)

Turski sud u utorak nastavlja postupak u odsustvu protiv 20 saudijskih zvaničnika koji se sumnjiče za okrutno ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Khashoggi, 59-godišnji kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana posljednji put je viđen 2. oktobra 2018. na ulazu u saudijski konzulat u Istanbulu gdje išao po dokumente potrebne za predstojeće vjenčanje sa turskom zaručnicom Hatice Cengiz.

Novinar je ubijen u zgradi konzulata, a njegovo tijelo je navodno raskomadano i uklonjeno iz objekta, a ostaci nikada nisu pronađeni.

Taj događaj izazvao je međunarodne osude i narušio imidž Bin Salmana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je naređenje o Khashoggijevom ubistvu stiglo s „najvišeg nivoa“ saudijske vlasti, ali nije direktno optužio Bin Salmana.

Saudijska Arabija tvrdi da je Khashoggi ubijen u „odmetničkoj operaciji“, a Bin Salman je negirao da je naredio smaknuće.

Prošle godine, istraga Ujedinjenih nacia otkrila je da su visoki saudijski zvaničnici pažljivo isplanirali i izvršili zločin.

Najavljena nova svjedočenja

Nakon istrage, turski tužioci u martu su optužili Sauda al-Qahtanija, Bin Salmanovog bivšeg višeg savjetnika, te Ahmada al-Asirija,bivšeg zamjenika šefa saudijske obavještajne službe, za ubistvo prvog stepena.

Ostalih 18 Saudijaca su optuženi za ubistvo s predumišljajem, a tužioci za sve njih traže doživotne zatvorske kazne.

Svi optuženi napustili su Tursku i vratili se u Saudijsku Arabiju, koja ih odbija izručiti, dok je Ankara za njima raspisala Interpolovu potjernicu.

Saudijski sud je u septembru poništio smrtne kazne za pet optuženih, na zatvorenom suđenju, te ih je osudio na 20 godina zatvora.

Saudijski tužilac rekao je da nema dokaza koji povezuju Al-Qahtanija s ubistvom, dok je odbacio optužnicu protiv Al-Asirija.

Khashoggijeva vjerenica Cengiz svjedočila je prvog dana suđenja u Istanbulu, 3. jula.

U nastavku suđenja, za utorak su najavljena nova svjedočenja.

Izvor: Al Jazeera